Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Slovenské mamy na rozdiel od francúzskych uspávajú deti uspávankou

ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Kým francúzske mamy čoraz viac deťom spievajú súčasné popové hity, slovenské mamy sa držia klasických uspávaniek a ľudových pesničiek.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Slovenské mamy sú iné ako francúzske. Aspoň v tom, čo spievajú deťom pri ich uspávaní. Kým francúzske mamy čoraz viac deťom spievajú súčasné popové hity, slovenské mamy sa držia klasických uspávaniek a ľudových pesničiek.

S informáciou, že vo Francúzsku začína byť móda uspávať deti spievaním popových hitov, prišlo francúzske rádio Chérie FM. Vo svojom vysielaní uviedlo, že najobľúbenejšie sú hity od Adele, Rihanny a Bruna Marsa. Slovenské mamy ostávajú pri klasike.

"Jednoznačne, my doma spievame Kukulienku, Búvaj, dieťa krásne alebo Čierne oči, naozaj klasika, žiadny pop," uviedla Monika Zacharová z Materského centra (MC) Levík v Žiline. "Aj my spievame ľudové či detské uspávanky, napokon takú Adele či Bruna Marsa by som ani nezvládla," pridala sa Erika Cahojová. Miriam Hozzová z MC Bambino v Poprade pre TASR napísala, že svojim deťom spieva uspávanky, ktorými ju kedysi uspávala jej mamka. "Asi najviac bola u nás v obľube Spi dieťatko, spiže."

Jana Fedoročková a Romana Lorincová z MC Smajlík v Košiciach sa zhodli, že na ich deti "zaberajú" uspávanky i ľudové pesničky, ktoré nie sú práve uspávankového typu. "Popové pesničky som veruže neskúšala," priznala Lorincová.

Občas sa však pri uspávaní nájdu aj popové výnimky. Veronika Halásová z MC Levík svojej Alžbetke občas zaspieva Ega – Žijeme len raz, Lenke Vargovej z MC Smajlík sa synčeka Lukáša podarí uspať pesničkami Katky Koščovej. Mária Habalová z Rodinného centra Obláčik v bratislavskom Lamači pre TASR uviedla, že mamy navštevujúce toto centrum síce takisto preferujú klasické uspávanky, prípadné ľudové a detské pesničky, občas sa však v "uspávacom repertoári" nájde aj Pokoj v duši od Jany Kirschner, Most přes minulost od Lucie Bílej alebo hity Robbieho Williamsa.

Psychologička a tiež mama Denisa Maderová má v tom jasno. Hovorí, že vôbec nie je podstatné, čo mamy deťom pri uspávaní spievajú, dôležité je to, či na to dieťa dobre reaguje a pomôže mu to pokojne zaspať. "A či je to klasická uspávanka, alebo popový hit, je to vždy o milujúcom hlase matky, ktorý sa dieťaťu prihováral a upokojoval ho už v prenatálnom období," uviedla Maderová.