Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Slovenský vedec získal prestížny grant od European Research Council

Riaditeľ chemického ústavu SAV Ján Tkáč Foto: TASR

Riaditeľ chemického ústavu SAV si žiadosť podával už druhýkrát. Jeho výška môže dosiahnuť až dva milióny eur.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Vedec Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) získal ako prvý zo Slovenska vzácny grant od European Research Council (ERC). Vďaka nemu bude mať šancu pracovať na výskume, ktorý môže prispieť k návrhu nových liečiv či pokrokom v diagnostike.

Správa o tom, že získal grant vedca zastihla na dovolenke. "Bol som veľmi rád, pretože som si tento projekt podával už druhýkrát a stálo to nemalé úsilie, či už časové alebo psychické," prezradil Tkáč. Podľa podpredsedu SAV Alberta Breiera je získanie grantu od ERC vo vede asi takým úspechom, ako zisk zlata na majstrovstvách Európy. "Je to dôkaz toho, že sa Slovensko kvalitou akademickej obce a kvalitou vzdelanosti zaraďuje medzi vzdelané krajiny," povedal na dnešnej tlačovej konferencii.

Výška grantu ešte nie je presne stanovená, keďže dochádza k negociácii s Bruselom. "Môžem povedať, že celková výška toho projektu môže byť do 1,5 milióna eur, v nejakých prípadoch až dva milióny eur. To sú oprávnené výdavky, ktoré si tento žiadateľ môže žiadať," objasnil Tkáč, ktorý vyše sedem rokov cestoval a pôsobil na rôznych prestížnych univerzitách, medzi nimi aj na anglickej Oxford University. Vedec zdôraznil, že projekty sa hodnotili v troch kolách. "Dve kolá sa hodnotili priamo v Bruseli, v prípade druhého kola projekt hodnotilo osem nezávislých expertov, ktorí navrhli, či projekt má šancu uspieť v treťom kole," spresnil Tkáč. Tretie kolo spočívalo v obhajobe projektu v Bruseli pred 15-člennou komisiou.

Projekt s názvom Elektrochemické lektínové a glykánové biočipy integrované s nanoštruktúrami by mal odštartovať na jeseň alebo začiatkom zimy tohto roku, trvať bude asi päť rokov. Za cieľ projektu si Tkáč určil aplikáciu biočipov v rozpoznávaní glykokódov, čo v praktickom živote môže pomôcť pri vývoji prírodných vakcín a liečiv.

Tu bude player


"Existuje veľké množstvo mikroorganizmov, ktoré sú rezistentné voči antibiotikám, je veľmi dôležité hľadať alternatívne riešenia a myslím, že pri fundamentálnom vyšetrovaní vplyvu glykánov v mnohých patologických procesoch bude v budúcnosti možné nájsť nové liečivá na prírodnej báze," zdôraznil vedec. Druhým významom je návrh diagnostických zariadení na báze biočipov. Tie majú význam aj pri diagnostike rakoviny.

"V súčasnosti sme partnerom jedného európskeho projektu zameraného na rakovinu prostaty. Projekt je konzorciom šiestich, siedmich partnerov z celej Európy, sú tam tri, štyri firmy zamerané na patentovanie a komercionalizáciu výsledkov výskumu. Je veľká šanca, že na konci riešenia projektu budeme schopní dodať zariadenie aplikovateľné v diagnostike," poznamenal Tkáč.