Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Slovom roka sa podľa Oxford English Dictionary stalo „selfie“

Selfie je slovom roku. Foto: TASR/AP

Tento rok do oxfordského slovníka pribudli aj ďalšie termíny zo sociálnych sietí, keď sa napríklad rozšíril význam slova "tweetovať" a podstatného mena "tweet".

Londýn 19. novembra (TASR) - Slovom roku 2013 sa podľa uznávaného slovníka Oxford English Dictionary (OED) stalo "selfie", ktorým sa označuje autoportrét nasnímaný smartfónom alebo webkamerou a "zavesený" na internet.

Voľba tvorcov slovníka padla práve na toto slovo vďaka tomu, že v porovnaní s minulým rokom zaznamenali 17.000-percentné zvýšenie frekvencie jeho použitia, čo sa zistilo na základe analýzy textov z internetu.

Britskí jazykovedci vypátrali prvé použitie slova "selfie" v austrálskom internetovom fóre ešte v roku 2002. Judy Pearsallová, hlavná redaktorka Oxfordského slovníka, dnes uviedla, že slovom roka nemusí byť slovo vytvorené za posledných 12 mesiacov a nemusí to byť ani termín, ktorý sa bude používať dlhší čas.

"Selfie" toho roku porazilo celý rad vychytených slov, ako napríklad aj slovo "twerk", ktoré odkazuje na sexuálne provokatívny spôsob tanca, aký vlani v auguste na udeľovaní MTV Video Music Awards predviedla speváčka Miley Cyrus.

Tento rok do oxfordského slovníka pribudli aj ďalšie termíny zo sociálnych sietí, keď sa napríklad rozšíril význam slova "tweetovať" a podstatného mena "tweet", ktorý mal doteraz len význam "vtáčí štebot". Od roku 2006 je v OED aj sloveso "googlovať".

Výskum frekvencie používania slov je založený na štatistickej analýze oxfordského korpusu anglického jazyka, ktorý je štruktúrovaným súborom textov v elektronickej podobe, ale najmä na analýze New Word Monitor Corpus. Ten zhromažďuje okolo 150 miliónov slov použitých každý mesiac na anglicky písaných weboch.