Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Šmykľavá vozovka a slnečný svit môžu spôsobiť nehodu na priecestí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Všetky tieto faktory sa môžu podpísať pod šmyk pred železničným priecestím či iný nebezpečný manéver na železničnom priecestí a následnú zrážku s vlakom.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú vodičov, aby boli pri prechádzaní cez železničné priecestia opatrní a nepodceňovali popadané lístie, mokrú vozovku, poľadovicu, hmly či ostrý slnečný svit. Všetky tieto faktory sa môžu podpísať pod šmyk pred železničným priecestím či iný nebezpečný manéver na železničnom priecestí a následnú zrážku s vlakom.

"ŽSR prosia vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia v tomto jesennom a ďalej zimnom období dôsledne rešpektovali pravidlá cestnej premávky, nepreceňovali svoje sily a vodičské schopnosti, brali do úvahy aktuálne poveternostné podmienky a s nimi súvisiace zmeny vozovky," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Ako dodala, zrážka automobilu s niekoľkotonovým vlakom je takmer vždy definitívou pre posádku cestného vozidla.

Zrážka automobilu s niekoľkotonovým vlakom je takmer vždy definitívou pre posádku cestného vozidla. Mnohotonové dráhové vozidlo, okrem toho, aj pri zacielení prekážky na priecestí nie je schopné zastaviť okamžite a brzdná dráha dosahuje aj viac ako sto metrov.

V prípade, že účastníci cestnej premávky uviaznu na železničnom priecestí, príp. uvidia iného účastníka cestnej premávky, že má v koľajisku na priecestí problém, mali by podľa Pavliková okamžite kontaktovať číslo hociktorej zo záchranných zložiek a nadiktovať operátorovi jedinečné identifikačné číslo priecestia.

"To sa nachádza priamo na priecestí, je nalepené na železničnej dopravnej značke zo zadnej strany výstražníka a je vyrobené z retroreflexného materiálu. Je označené začiatočnými písmenami SP, ďalej štvormiestnym číselným údajom," dodala hovorkyňa.

Na Slovensku je 2115 železničných priecestí a nehodovosť na nich je v tomto roku nižšia ako v roku minulom. Od 1.1.2016 do 9.11.2016 sa stalo 34 nehôd, 6 ľudí zomrelo a 10 sa ťažko zranilo. V roku 2015 sa na priecestiach stalo 55 nehôd, 14 ľudí následkom týchto nehôd zomrelo a 12 bolo ťažko zranených.