Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

SNG otvorí výstavu k 100. výročiu narodenia L. Vychodila

Ladislav Vychodil, archívna snímka. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Vplyv Ladislava Vychodila bol určujúci nielen pre vývoj slovenskej scénografie druhej polovice 20. storočia, ale aj VŠMU v Bratislave, kde sa podieľal na založení samostatnej katedry scénografie.

Bratislava 25. februára (TASR) - Výstavu k 100. výročiu narodenia profesora Ladislava Vychodila (1920 - 2005) pripravuje Slovenská národná galéria (SNG) v Esterházyho paláci v Bratislave. Vernisáž výstavy s názvom LV100. Ladislav Vychodil a scéna 20. storočia, ktorá sa koná pri príležitosti 100. výročia vzniku slovenského profesionálneho divadla, sa uskutoční v piatok 28. februára o 18.00 h.

Vplyv Ladislava Vychodila bol určujúci nielen pre vývoj slovenskej scénografie druhej polovice 20. storočia, ale aj Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde sa podieľal na založení samostatnej katedry scénografie a vychoval niekoľko generácií scénografov.

"Mnohé z návrhov, ktoré predstavíme, budú vystavené prvýkrát, iné už precestovali celý svet," hovorí kurátorka Zuzana Koblišková. Ako ďalej uviedla, výstava bude členená podľa výtvarných princípov a bude mapovať najmä to, ako Vychodil o scénografii rozmýšľal v rôznych obdobiach svojej tvorby. "Osobitný priestor budeme venovať aj Vychodilovej 'budovateľskej' úlohe a jeho pôsobeniu v divadelných dielňach Slovenského národného divadla, jeho pedagogickej činnosti doma aj v zahraničí a tiež jeho mimodivadelným aktivitám," dodala.

O tvorbe L. Vychodila si môžu záujemcovia prečítať viac v kolekcii, ktorú SNG pripravila na Webumenia.sk.

Rozsiahle dielo pôvodom českého scénického výtvarníka, ktorý preslávil slovenskú scénografiu i v zahraničí, predstaví na vyše 140 stranách aj slovensko-anglický katalóg k výstave.

Výstava potrvá do 5. júla.