Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Dve členky Pussy Riot zatkli v Soči, prepustili ich po hodinách

Na snímke päť žien s farebnými kuklami na hlavách, dve z nich sú členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, prechádzajú popri ľuďoch po prepustení z policajnej stanice v Adleri v utorok 18. februára 2014. Foto: TASR/AP

Podľa polície zadržanie súviselo s vyšetrovaním krádeže v hoteli na predmestí Soči, kde boli členky Pussy Riot ubytované.

Soči 18. februára (TASR) - Dve členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktoré dnes zadržali v Soči, po niekoľkých hodinách prepustili bez vznesenia obvinení. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aľochinová predtým uviedli, že ich policajti prinútili nastúpiť do služobného auta v momente, keď nič nepodnikali, len kráčali centrom Soči, dejiskom zimnej olympiády. Neskôr ale plánovali uskutočniť protest s piesňou "Putin vás naučí milovať vlasť".

Podľa polície zadržanie súviselo s vyšetrovaním krádeže v hoteli na predmestí Soči, kde boli členky Pussy Riot ubytované. Obe aktivistky boli napokon prepustené bez toho, aby voči nim vzniesli obvinenia. V súvislosti s prípadom bolo zaistených aj sedem ďalších osôb, ktoré neskôr taktiež prepustili.

Tolokonnikovová uviedla, že spolu s Aľochinovou ju zadržiavali aj sedem hodín v nedeľu a desať hodín v pondelok, aj keď svoju prítomnosť v Soči nijako nepropagovali.

Aľochinová a Tolokonnikovová strávili takmer dva roky vo väzení. Prepustili ich vlani v decembri na základe amnestie, ktorej zámerom bolo podľa nich zlepšiť obraz Ruska pred olympiádou. Odsúdili ich za výtržníctvo po protestnom vystúpení proti vláde v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Obe sa nedávno vrátili do Ruska z cesty po Európe a USA.