Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Sonda Curiosity našla dôkazy o pradávnom potoku na Marse

Foto: TASR/AP

Vesmírne zábery už predtým naznačovali, že na Marse sa kedysi nachádzala voda. Najnovší objav na jeho povrchu to potvrdzuje.

Los Angeles 28. septembra (TASR) - Sonda Curiosity získala dôkazy, že na planéte Mars kedysi tiekol potok, informovala v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na vedcov z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Curiosity pristála 6. augusta v kráteri Gale na povrchu červenej planéty, ktorá sa v slnečnej sústave najviac podobá planéte Zem. Dnes je suchá a prašná, vedci však predpokladajú, že v minulosti bola teplejšia a vlhkejšia.

Dôkazy o niekdajšom potoku sa našli pri analýze veľkosti a tvarov okruhliakov a štrku blízko miesta pristátia sondy. Podľa odborníkov bol tok rýchly a hlboký.

Vesmírne zábery už predtým naznačovali, že na Marse sa kedysi nachádzala voda. Najnovší objav na jeho povrchu to potvrdzuje.



Americká sonda Curiosity by mala slúžiť pre účely vedeckého výskumu dva roky. Jeho primárnym cieľom je zistiť, či boli v oblasti krátera Gale niekedy podmienky umožňujúce mikrobiálny život. Medzi nedávne úspechy sondy patrí nasnímanie prvej farebnej panoramatickej fotografie povrchu planéty Mars, ktorú odoslala vo štvrtý deň po pristátí.

Vedci Curiosity navigujú k bodu, kde sa stretávajú tri typy terénnych povrchov. Jej konečnou cieľovou zastávkou je vrch, ktorý sa dvíha zo stredu krátera.