Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrela operná speváčka Teresa Berganzová, mala 89 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Berganzová bola prvou ženou, ktorú prijali na Kráľovskú akadémiu umení v Španielsku, a získala aj čestný doktorát na madridskej univerzite Complutense.

Madrid 14. mája (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrela v piatok španielska operná speváčka Teresa Berganzová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšieho ministerstva kultúry.

Mezzosopranistka vystupovala na najvýznamnejších svetových scénach od 50. rokov. Rodáčka z Madridu sa špecializovala na hudobné diela Rossiniho a Mozarta. Známa bola aj vďaka hlavnej úlohe v opere "Carmen" od Bizeta.

Berganzová debutovala v roku 1957 ako Dorabella v Mozartovej opere "Cosi fan tutte" na festivale v meste Aix-en-Provence v južnom Francúzsku.

Nasledujúci rok sa po prvý raz objavila v Spojených štátoch; v Dallase spievala po boku Marie Callasovej v Cherubiniho opere "Medea". Koncertovala tiež vo Viedni, Miláne, Paríži, Londýne, New Yorku a Chicagu.

Berganzová bola prvou ženou, ktorú prijali na Kráľovskú akadémiu umení v Španielsku, a získala aj čestný doktorát na madridskej univerzite Complutense.

V roku 2005 jej udelili Rad čestnej légie - najvyššie francúzske vyznamenanie.

Španielsky premiér Pedro Sánchez ju označil za "jeden z najväčších ženských hlasov na svete". "Jej hlas, jej elegancia a jej umenie tu s nami zostanú navždy," dodal.