Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Spanilá jazda 15 záchranárskych ambulancií v Bratislave

Foto: Matej Kohút

Ambulancie ročne najazdia milióny kilometrov. Stúpajúci počet výjazdov, a najazdených kilometrov patrí k najčastejším príčinám dopravných nehôd záchranárskych ambulancií.

Bratislava 25. októbra (TERAZ.sk - OTS) – Falck Záchranná a.s., najväčší poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku, doplnila svoj vozový park o 15 nových záchranárskych ambulancií. Pre zakúpenie nových modelov Mercedes – Benz Sprinter sa spoločnosť rozhodla preto, aby zvýšila bezpečnosť a komfort pre pacientov a záchranárov, ako aj z hľadiska prevádzkových nákladov. Nové sanitné vozidlá, ktoré si včera (24. októbra 2012) prevzali zástupcovia Falck Záchranná a.s., budú nasadené na pomoc pacientom do konca mesiaca.

Operačno-technický riaditeľ Falck Záchranná a.s. Jiří Dobosz na včerajšej tlačovej konferencii zdôraznil, že pravidelná obmena vozového parku sanitných vozidiel je nevyhnutná z hľadiska bezpečnosti a väčšieho komfortu pre pacientov, aj záchranárov. „Bezpečnosť pacienta a posádky je pre nás prvoradá,“ zdôraznil s tým, že Falck zároveň preveruje aj odbornú spôsobilosť vodičov ambulancií. V pravidelných intervaloch absolvujú školenia, kondičné jazdy aj v spolupráci s políciou vo všetkých regiónoch, a výnimkou nie je ani škola šmyku, ktorá ich učí rýchlej a správnej reakcii v nebezpečných situáciách. Súčasťou práce s vodičmi, ktorej úroveň a intenzita robí z Falck Záchrannej lídra spomedzi ostatných poskytovateľov ZZS, je aj edukačná brožúra Jazdi bezpečne, či unikátny model, kedy v prípade nehody prednáša ostatným kolegom vodič, ktorý ju spôsobil. Vďaka takejto práci s vodičmi má počet nehôd klesajúci trend - od 1. januára do 30. septembra tohto roku zapríčinili vodiči Falck Záchranná a.s. štyri dopravné nehody.

Ambulancie pritom ročne najazdia milióny kilometrov. Len za prvých šesť mesiacov tohto roku prešli ambulancie Falck Záchranná a.s. 2,5 milióna kilometrov a absolvovali 70 tisíc výjazdov.

Počet výjazdov stále stúpa

O spoločnosti Falck Záchranná a.s.
Falck Záchranná a.s. je najväčším poskytovateľom záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku. Prevádzkuje 91 staníc. Patrí do nadnárodnej skupiny Falck so sídlom v dánskej Kodani, ktorá vznikla v roku 1906 a je najväčším prevádzkovateľom záchranných zdravotných služieb a tréningových služieb svete. Falck pôsobí v 34 krajinách a zamestnáva viac ako 20 tisíc ľudí.
Práve stúpajúci počet výjazdov, a najazdených kilometrov patrí k najčastejším príčinám dopravných nehôd záchranárskych ambulancií. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý podľa Jiřího Dobosza ovplyvňuje nehodovosť ambulancií je kultúra účastníkov cestnej premávky. „Arogancia, nulová tolerancia, agresivita účastníkov cestnej premávky, ale aj výkonné vozidlá, neskúsení vodiči a nepozornosť, aj to sú problémy, s ktorými naši záchranárski vodiči dennodenne bojujú na cestách,“ dodal. Na nehodovosti sa podľa neho odráža aj problematický stav cestnej siete pri zvyšujúcej sa hustote premávky, nezvládanie krízových situácií, ako aj nesprávne používanie svetelných a zvukových výstražných znamení u záchranných vozidiel a polície.

Medicínsky riaditeľ Falck Záchranná a.s. Jozef Karaš dodal, že spoločnosť má k dispozícii ambulancie, ktoré patria k technicky najvyspelejším na Slovensku. To sa týka aj ich medicínskeho vybavenia. Jeho súčasťou sú defibrilátory Lifepak 15, ktoré dokážu okrem štandardných požiadaviek naviac diagnostikovať aj oxid uhoľnatý v krvi a oxid uhličitý pri spontánnom dýchaní pacienta alebo pri umelom dýchaní pomocou prístrojov. Vybavenie ambulancie umožňuje ošetriť pacientov s rôznymi diagnózami – od bežných zdravotných príhod, akútne stavy rôzneho pôvodu, cez úrazy, až po pôrody. Falck Záchranná a.s. myslí aj na detských pacientov. Sanitné vozidlá disponujú špeciálnou pomôckou, určenou na transport detí – systémom Pedi Mate.