Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Speváčka Janais prináša na Vianoce rusínsku baladu Prečistaja Diva

Slovenská speváčka Jana Kothajová alias Janais, archívna snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Novinku Prečistaja Diva sprevádza pútavý videoklip, ktorý nepochybne znásobuje čaro celej skladby.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Speváčka Janais prichádza na Vianoce s rusínskou baladou Prečistaja Diva. Od mainstreamových vianočných skladieb je na prvé počutie iná. Nezaznejú v nej rolničky, nemá chytľavý refrén, vo videoklipe divák neuvidí vianočný stromček, darčeky, sýtu večeru a rozvetvenú rodinu pri jednom stole. Napriek tomu má veľký potenciál chytiť poslucháča za srdce a stať sa vianočnou skladbou, ktorá človeka zasiahne v tej najčistejšej i najemotívnejšej forme. TASR o tom informoval PR manažér speváčky Peter Kothaj.

„Pri nahrávaní piesne v štúdiu mal každý z nás zimomriavky. Už pri tvorení na nás vplývala veľmi emotívne. Ako prvá počula hotovú skladbu moja mama a po lícach jej tiekli slzy. To ma utvrdilo v tom, že sme ju nahrali dobre,“ tvrdí o svojej sviatočnej novinke Janais.

Skladba opisuje prvé Vianoce. Hovorí o Márii, ktorá nadránom porodila Krista, a ako mu Traja králi na úsvite niesli dary. Nás ostatných vyzýva ísť sa mu s čistým srdcom pokloniť. V kresťanských cirkvách východného obradu sa s Vianocami spája čierna farba, preto je aj speváčkina vizáž v klipe prispôsobená danému zvyku. Pesnička v sebe nesie posolstvo nádeje, presne tak, ako aj blížiace sa vianočné sviatky.

Novinku Prečistaja Diva sprevádza pútavý videoklip, ktorý nepochybne znásobuje čaro celej skladby. Hoci pôvodná vízia sa minimálne v lokáciách a poveternostných, lepšie povedané snehových, podmienkach líšila, výsledok je vďaka režisérovi klipu Michalovi Lehockému pôsobivý.

„Môj manžel mal sen: ísť natáčať na Island alebo niekde, kde budú krásne hory a veľa snehu. No v momentálnej situácii sme sa uspokojili so Záhorím. Na Šraneckých pieskoch som bola viackrát, no na Jelenej skale po prvý raz. Bola to nádhera. Hodinu sme kráčali peši, niesli si veci v rukách a hore na skale sme veru aj poriadne premrzli,“ dodáva Janais.

„Som východniarka zo Šariša, priame väzby na Rusínov nemám, no odmala sa u nás spievali okrem šarišských aj rusínske piesne. Už ako dieťa ma zaujali svojou clivotou a emotívnosťou. Ja vlastne celý svoj život inklinujem skôr k pomalým a melancholickým piesňam,“ doplnila speváčka, ktorej sa dostalo veľkej cti a spievala dokonca pred pápežom počas jeho tohtoročnej septembrovej návštevy Slovenska.


Prečistaja Diva klip: