Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Speváčka Petra Janů vydáva k svojmu jubileu kompiláciu Hity a rarity

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kompilácia prináša 46 piesní, z nich 35 vychádza na CD prvýkrát.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Speváčka Petra Janů oslávi o niekoľko dní hneď dve okrúhle životné jubileá, jednak 50 rokov na scéne populárnej hudby a 19. novembra aj 70. narodeniny. Tie oslávi už o mesiac skôr 19. októbra narodeninovým koncertom v pražskej Lucerne zo svojou kapelou Amsterdam a hosťami Petrom Jandom aj mladým spevákom Petrom Cieplým. TASR o tom informoval PR manažér Jan Adam.

K dvojnásobnému jubileu vydáva speváčka kompiláciu Hity a rarity 1975 – 2022, ktorá je prierezom jej speváckej kariéry. Prináša 46 piesní, z nich 35 vychádza na CD prvýkrát. Sú medzi nimi najväčšie hity trojnásobnej československej zlatej slávice Jedeme dál, Moje malá premiéra, Říkej mi, Už nejsem volná, Planeta lásky, A pak že je to hřích, Léta bláznivá či Má pouť. Partnermi v duetoch sú Karel Gott, Miroslav Žbirka, Eva Pilarová, Petr Janda, Marcela Holanová, Petr Kolář, Josef Laufer a Petr Cieplý.

Petra začala spievať pred 50 rokmi, v ich priebehu si s úspechom vyskúšala takmer všetky štýly a žánre, ktoré v populárnej hudbe existujú, od rocku cez pop, šansón, soul až po muzikál. Vždy sa prezentovala ako energická žena, ktorá si vytvorila svoj vlastný a nenapodobiteľný štýl.

V roku 1972 získala na speváckej súťaži talentov Mladá pieseň Jihlava Striebornú reťaz festivalu a zaujala aj zástupcov pražského divadla Semafor, kde nastúpila v roku 1972. Po piatich rokoch odišla na sólovú dráhu, jej manažérom a neskôr aj manželom sa stal Michal Zelenka. Od roku 1977 účinkovala so skupinou Pro-rock, s ňou nahrala aj prvý profilový album Motorest. Za rok 1977 bola tretia v ankete Zlatý slávik, rok nato druhá. V 80. rokoch spolupracovala s Petrom Jandom, výsledkom sú piesne Jedeme dál či Není nám už sedmnáct. Za rok 1987 získala prvýkrát Zlatého slávika, ďalšie dva roky si prvenstvo zopakovala. V 90. rokoch si zahrala vo viacerých muzikáloch, Bedári, Sen noci svätojánskej, Hamlet, Traja mušketieri, Golem či Angelika. K jej najnovšej diskografii patria CD+DVD Petra Janů & Věra Špinarová Live v Lucerně, štúdiový album Blázni a CD komplet štyroch albumov Petra & Petřina.