Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Spevácky zbor Apollo uspel na festivale v poľskom Cieszyne

Spevácky zbor Appolo Foto: Spevácky zbor Appolo

Pod dohľadom odbornej poroty súťažilo 12 speváckych zborov. Slovensko v súťaži reprezentoval Spevácky zbor Apollo z Bratislavy pod vedením Milana Kolenu.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Spevácky zbor Apollo z Bratislavy bodoval na Medzinárodnom hudobnom festivale profesora Józefa Swidera v poľskom meste Cieszyn. "V konkurencii 12 zborov získal dve zlaté pásma, jedno strieborné pásmo a zároveň dve špeciálne ocenenia," uviedol pre TASR Július Žatko, výkonný riaditeľ speváckeho zboru.

V poradí 7. ročník Medzinárodného hudobného festivalu prof. Józefa Swidera v poľskom Cieszyne sa konal 9. až 11. decembra. Pod dohľadom odbornej poroty súťažilo 12 speváckych zborov. Slovensko v súťaži reprezentoval Spevácky zbor Apollo z Bratislavy pod vedením Milana Kolenu. V súťaži získal zlaté pásmo v kategórii súčasná hudba, strieborné pásmo v kategórii sakrálna hudba, zlaté pásmo v kategórii folklórna hudba. "V tejto kategórii sa Spevácky zbor Apollo stal aj celkovým víťazom a zbor zároveň získal špeciálnu cenu za najzaujímavejšiu interpretáciu sakrálnej skladby," dodal Žatko.

Spevácky zbor Apollo vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievali študenti z celého Slovenska študujúci na vysokých školách v Bratislave. Za krátky čas sa vypracoval na reprezentatívny zbor Slovenska, ktorý získal rad súťažných ocenení. Vystupuje na podujatiach doma i v zahraničí. Repertoár zameriava na súčasnú sakrálnu a ľudovú slovenskú zborovú tvorbu. Naštudoval a interpretoval rozsiahle skladby od slovenského skladateľa Pavla Kršku (Stabat Mater, Rekviem, Te Deum, Missa Solemnis). Súčasťou repertoáru zboru je aj sakrálna zborová tvorba z obdobia gregoriánskeho chorálu, renesancie, romantizmu a súčasnosti, rovnako ľudové piesne a koledy v zborovej úprave.