Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Spevácky zbor Cantica /z/nova priniesol z waleského LLangollenu bronz

Na snímke spevácky zbor Cantica /z/nova. Foto: Archív Cantica /z/nova

Súťažné vystúpenie zahŕňalo skladbu Rytmus od Ivana Hrušovského, Bodaj by vás čerti vzali od Eugena Suchoňa a Pater Noster od poľského autora Jozefa Swidera.

Trnava/LLangollen 13. júla (TASR) – S bronzovým ocenením vo svojej kategórii sa vrátil z Veľkej Británie zo svetovej súťaže zborového spevu trnavský miešaný zbor Cantica /z/nova. V uplynulom týždni sa predstavil v meste LLangollen vo Walese, kde má hudobný festival svoju 75-ročnú tradíciu a patronát nad ním prevzal Charles, princ z Walesu. TASR o tom informoval dirigent a predseda zboru Gabriel Kalapoš.

Trnavský zbor obstál v konkurencii speváckych telies z Indie, Belgicka, Gruzínska, USA, Spojeného kráľovstva - z Anglicka, Walesu, Škótska a Severného Írska, ale aj Nového Zélandu, Kanady, Írska, Ghany či Kosova. Okrem spevokolov festival dáva priestor súťaži jednotlivcov a tiež tanečných súborov. Cantica /z/nova absolvovala súťažné vystúpenie v dvoch kategóriách, ocenenie získala v kategórii miešaných zborov.

"Porotcovia boli veľmi prísni, adresní, každú skladbu vyhodnotili verejne z pódia z viacerých hľadísk, ocenili nás aj za náročnosť repertoáru," uviedol Kalapoš. Súťažné vystúpenie zahŕňalo skladbu Rytmus od Ivana Hrušovského, Bodaj by vás čerti vzali od Eugena Suchoňa a Pater Noster od poľského autora Jozefa Swidera.

Na snímke spevácky zbor Cantica /z/nova.
Foto: Archív Cantica /z/nova


Z Trnavy do LLangollenu cestovalo štyridsať spevákov. Kmeňových členov zboru Cantica /z/nova, čo sú starší odchovanci spevokolu trnavských gymnázií Cantica nova, doplnili čerství absolventi práve tohto školského zboru, ktorý Kalapoš takisto vedie. "Išlo o zohranú skupinu bývalých gymnazistov, ktorí sa s Canticou novou predstavili pred pandémiou v japonskom Tokiu. Do širokého povedomia vošli potom, ako sme kvôli tajfúnu uviazli na letisku na tri dni a tam spevom zabávali cestujúcich. Videá z toho vtedy obleteli doslova celý svet," doplnil Kalapoš. V LLangollene absolvovali aj ďalšie neformálne vystúpenia a spolu so zbormi z Belgicka a Kalifornie bol zbor pozvaný na účinkovanie na slávnostnej omši v St. Collen´s Church, ktorou sa tradične festival uzatvára.

"Veľmi si ceníme, že sme v súťaži obstáli. Za úspech považujem už fakt, že teleso prejde výberovým konaním a dostane pozvánku," doplnil Kalapoš. Pod jeho vedením na súťaži bola v rokoch 1995, 2011 a 2015 Cantica nova a v roku 2002 zbor Tirnavia a tretie miesto je zatiaľ najvyšším ocenením pre Trnavčanov. Záznam z vystúpenia na International Musical Eisteddfod je na llangollen.tv v sekcii choral.