Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Spišskej Novej Vsi zahniezdil na balkóne párik sokola myšiara

Na snímke samica sokola myšiara hôrneho kŕmi mláďa v hniezde v kvetináči na balkóne paneláka na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi 6. júna 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tento dravec zahniezdil v paneláku na ulici Hutníckej na balkóne pani Beáty Herenyovej.

Spišská Nová Ves 6. júna (TASR) – Na jednom z balkónov na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi zahniezdil párik sokolov myšiarov a majú dokonca už aj mláďatá. Tento dravec zahniezdil v paneláku na ulici Hutníckej na balkóne pani Beáty Herenyovej, ktorá pre TASR potvrdila, že je to pre ňu česť, že si vybrali práve jej časť bytu a veľmi sa z toho teší.

„Prvýkrát som ich objavila asi koncom apríla, keď som šla sadiť muškáty, tak sedeli v jednom z kvetináčov a potom zo dňa na deň sa tam objavilo aj prvé vajíčko. Samička neskôr odletela asi na tri dni, potom sa vrátila a následne už boli tri vajíčka a nakoniec sedem,“ priblížila svoj zážitok 55-ročná Novovešťanka. Teraz je už v hniezde päť mláďat, dve vajíčka ešte čakajú na vyliahnutie. O tom, o aký druh vtáka ide, sa dozvedela pani Herenyová od ochranárov, a odvtedy chodí na balkón veľmi opatrne a veľa tam ani neupratuje.

Na snímke majiteľka bytu Beáta Hrenyová rmi mäsom samicu sokola myšiara hôrneho v hniezde v kvetináči na balkóne paneláka na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi 6. júna 2013.
Foto: TASR/ Oliver Ondráš
„Vešať bielizeň môžem, samička si pokojne sedí v hniezde, vôbec ju tým neruším a hneď keď prídem z práce, tak im tam niečo dobré hodím na ten balkón. Moje kolegyne v práci mi povedali, že tie dravce vedeli koho si majú vybrať. Ja by som im neublížila, zvieratá mám veľmi rada. Stalo sa mi to prvýkrát, že sa mi takto na balkóne zahniezdil vtáčik,“ dodala Herenyová.

„V ostatnom čase sa tieto prípady stávajú čoraz častejšie, nakoľko tie ľudské sídla sú čoraz bližšie poľnohospodárskych kultúr, kde tieto druhy dravcov lovia. Máme prípad v Poprade na sídlisku, kde niekoľko rokov po sebe úspešne vyhniezdia na balkónoch sokoly myšiare,“ vysvetľuje riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Sokoly myšiare sú podľa neho mimoriadne prispôsobivý druh, ktorý akceptuje aj určité vyrušovanie človekom. Ostatné druhy sokolov sú oveľa plachejšie a boja sa človeka. Pokiaľ má sokol myšiar v agrárnej krajine problém nájsť miesto na zahniezdenie, tak veľmi rád osídli výškové budovy, ako napr. kostoly, veže, silá a aj paneláky a balkóny. „Snažíme sa to riešiť tak, že inštalujeme na stromoch akési polobúdky pre sokoly. Tam, kde sa takéto aktivity nedejú, sú tie sokoly nútené hľadať si iné miesto na hniezdo. Mali sme už prípad, že sokoly zahniezdili napr. v kvetináči, minulý rok sme mali dokonca aj web kameru na balkóne jedného pána z Popradu, odkiaľ úspešne vyleteli sokolíky a ľudia to mohli sledovať v priamom prenose,“ dodal Majko.

Pre neho samotného by to bola česť, keby u neho zahniezdil takýto dravec, ľudia však musia byť trpezliví a čistiť balkóny od trusu. „Ale je to divá príroda, je to pekný dravec, ktorý je pre človeka užitočný, loví hlavne myši, takže v podstate ho treba brať ako pomocníka v biologickej ochrane poľnohospodárskej krajiny,“ uzavrel Majko.