Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Splnený sen o živom ohni

Foto: Mountfield

Kvalitné krbové kachle môžu splniť sen o živom ohni v obývačke, keď si vďaka ním môžete užívať pohodové zimné večery pri romantickom pohľade do plameňov.

Bratislava 5. septembra (OTS) - Krbové kachle na drevo spoľahlivo vyhrejú vašu domácnosť a zároveň zbytočne nezaťažia rodinný rozpočet ani životné prostredie.

Kachle môžu byť okrem zdroja tepla aj zaujímavým oživením vášho interiéru. Ceny energií sa v posledných rokoch šplhajú nahor a vysávajú ľuďom z rodinných rozpočtov ročne eurá navyše. Hlavne preto sa mnohí vracajú ku krbovým kachliam na tuhé palivá. Tuhé palivo je totiž stále najlacnejšie kúrenie.

Krbové kachle nielen dotvárajú príjemnú atmosféru, ale predovšetkým predstavujú najlacnejší spôsob, ako vyhriať akúkoľvek miestnosť, rodinný dom, chatu či zimnú záhradu. Nemusíte ich využívať len ako hlavný zdroj kúrenia, ale kachle na drevo sa takisto veľmi dobre hodia na príležitostné vykurovanie. Kachle oceníte taktiež pre ich nezávislosť na teplovodnej sieti, dodávkach plynu alebo elektrickej energie.

Foto: Mountfield
Pre lepšie pochopenie úspory kachlí je ideálne uviesť príklad. Predstavme si rodinu, ktorá obýva dvojpodlažný rodinný dom (150 m²), ktorý má tepelnú stratu 10 kW. Dom je celý vykurovaný len plynom a ročné náklady na vykurovanie sú takmer 1 000€. Ročná spotreba zemného plynu dosahuje takmer 2 000 m³. Keď by bol však dom vykurovaný krbovými kachľami s výmenníkom, ročné náklady na kúrenie by boli polovičné, teda cca 500€. Ročná spotreba dreva by bola necelých 15 m³.

Pri výbere správnych kachlí sa potrebujeme rozhodnuť, aké kachle chceme, teda či kachľové pece alebo plechové kachle. Oba spomenuté typy kachlí majú svoje plusy. Krbové kachle s plechovým plášťom sa oproti kachľovým rýchlejšie nahrejú. Kachľové pece zase vydržia dlhšie hriať, pretože keramický obklad veľmi dobre akumuluje teplo.

Foto: Mountfield
Ak vyberieme krbové kachle so slabým výkonom, než aký potrebujeme, potom sa budeme snažiť ich výkon navýšiť. To zapríčiní prehrievanie, ktoré môže viesť až popraskaniu a znehodnocovanie samotných kachlí. Keď naopak zakúpime príliš silné kachle, budeme mať prekúrené. Preto sa budeme snažiť výkon utlmiť. To sa robí napríklad tým, že budeme prikladať minimum paliva. To však bude mať za následok nielen zafajčené predné sklo kachlí, no tiež nebudú fungovať tak, ako majú,“ radí špecialista spoločnosti Mountfield Filip Werner.

Klasická krbová pec vykuruje primárne miestnosť, v ktorej sú umiestnené. Teplo sa šíri maximálne tak, že necháme medzi jednotlivými miestnosťami otvorené dvere. Takéto kachle nie sú napojené na existujúce kúrenie. Kachle môžu byť vo väčšine prípadov len doplnkovým spôsobom kúrenia.

Naopak krbové kachle s teplovodným výmenníkom napojíte na nový alebo existujúci teplovodný rozvod a môžete si užívať príjemného tepla, ktoré zaplavia celý váš dom či byt. Tento typ krbových kachlí môže byť bez problémov hlavným zdrojom tepla.