Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Spomíname na Deň černovskej tragédie, narodeniny má Roberto Benigni

Foto: Teraz.sk/TASR

Teraz.sk prináša najzaujímavejšie výročia na dnešný deň.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Vynálezca a umelec ISAAC MERRITT SINGER spôsobil v polovici 19. storočia v odevnom priemysle revolúciu, pretože sa vďaka nemu výrazne zjednodušila práca na úprave oblečenia a látok. Singer, ktorý získal patent na šijací stroj, sa narodil 27. októbra 1811.



V stredu si pripomíname aj 163. výročie narodenia ďalšieho významného Američana. THEODORE ROOSEVELT zastával funkciu prezidenta USA v rokoch 1901 - 1909 a patril k najpopulárnejším politikom najmä pre boj s korupciou. Je laureátom Nobelovej ceny za mier a v roku 1910 navštívil Bratislavu.


Dnes má 71. narodeniny hokejista a tréner JÚLIUS ŠUPLER. Pod jeho vedením sa slovenská reprezentácia prebojovala z kategórie "C" medzi elitu v najkratšom možnom čase, v rokoch 1993-1996.


Život je krásny! Zaiste si dnes pomyslí taliansky herec, režisér a scenárista ROBERTO BENIGNI, ktorý oslavuje 69 rokov. Toskánčan za rovnomenný film, ktorý režíroval a stvárnil v ňom i hlavnú úlohu, získal tri sošky Oscara.

Na archívnej snímke Roberto Benigni.
Foto: TASR/AP


Hviezdou francúzskych komédií o žandároch bol Louis de Funés, s ním však tvoril nerozlučnú dvojicu jeho filmový nadriadený MICHEL GALABRU. Obľúbený herec sa narodil pred 99 rokmi.


Medzi priekopníkov ženského lekárstva na Slovensku patril profesor MUDr. MICHAL ŠELIGA. Bol prvým slovenským univerzitným profesorom na novozriadenej Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od jeho narodenia dnes uplynie 140 rokov.


K tragickému ozbrojenému stretu s 15 obeťami došlo v Černovej pri Ružomberku 27. októbra 1907. Žandári tu zasiahli proti slovenským obyvateľom obce, ktorí chceli zabrániť vysväteniu nového kostola maďarským kňazom. Deň černovskej tragédie je pamätným dňom Slovenskej republiky.


Hudobníčka, publicistka, herečka a žena s dobrodružnou povahou DOROTA NVOTOVÁ má 39 rokov. Dcéra herečky Anny Šiškovej a skladateľa a komika Jara Filipa účinkovala vo filmoch Tajomstvá pod viečkami, Orbis Pictus, Krajinka, či Muzika. Umelkyňa má na konte šesť albumov. Nová štúdiovka s názvom Ten jej vyšla minulý mesiac.

Na archívnej snímke Dorota Nvotová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


A teraz o niečom celkom inom. Herec a komik JOHN CLEESE stál pri zrode legendárnej humoristickej skupiny Monty Python. Ako jej najstarší člen dnes oslavuje 82 rokov.


Meniny slávia Sabíny. Toto ženské meno má latinský pôvod a jeho význam je "pochádzajúca z kmeňa Sabínov" v Taliansku. Dôležitý v ich živote je úspech. Iba zriedkavo dôverujú iným a o svojom súkromí hovoria málo.