Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Spravte zo svojej záhrady svoje najobľúbenejšie miesto

Foto: Kittibowornphatnon / Shutterstock.com

Práve počas posledného roku, ktorý sme trávili väčšinou doma, prišli mnohí ľudia na to, aké je úžasné tráviť čas vonku a v prírode.

Bratislava 2. júna (OTS) - Mnohým však pracovná doba a iné záležitosti nedovoľujú chodiť každý deň na prechádzky von. Množstvo ľudí, najmä tých, ktorí bývajú v rodinných domoch, má k dispozícií záhradu, v ktorej však netrávi toľko času. Môže sa to ale zmeniť.

Záhrada môže byť miestom, kde uniknete stresu, ktorý sa vás drží celý deň. Môže byť miestom, kam sa prídete nadýchať čerstvého vzduchu a popadnete nový dych. Prečo tomu tak ale väčšinou nie je? Mnohé záhrady majú čisto praktický účel – sadenie zeleniny, ovocia a byliniek. Spravte si v záhrade však kúsok iba pre seba. Záhrada by mala byť útulná a mali by ste sa v nej cítiť dobre. Ako na to?

1. Ohraničte ju
Môžete si svoj kúsok záhrady ohraničiť rôznymi rastlinami alebo napríklad horným krytom. Nezáleží na tom, či to bude drevená strieška alebo natiahnutý plastový kryt. To vám poskytne možnosť tráviť čas v záhrade najmä počas upršaných dní. Bočné strany vášho kútika môžu byť vytýčené rôznymi farebnými kvetináčmi, v ktorých môžete sadiť obľúbené kvety. Môžete si v nich posadiť aj napríklad bylinku levanduľu, ktorej vôňa odháňa mole.

2. Nezabudnite na osvetlenie
Slnko síce zapadá v letných mesiacoch neskôr, no vždy je dobré mať spravené vonkajšie osvetlenie, vďaka ktorému si budete môcť aj po zotmení čítať knihu. Je niečo lepšie než pokojný tichý večer, dobrá kniha a pohár vína? Odpoveď necháme na vás. Ak nemáte radi silné svetlo z lampy, vždy môžete zvoliť aj niečo menšie, napríklad lampáše. Sviečky sú spôsobom, ako zlepšiť útulnú atmosféru, avšak myslite na vietor, hoci jemný, ktorý ich môže rýchlo sfúknuť.

3. Pohodlné sedenie je základ
Kľúčom k dobrému pocitu je mať pekný, kvalitný a najmä príjemný záhradný nábytok. Do záhradného nábytku sa určite oplatí investovať. Predstavte si, že prídete domov po celom dni a môžete sa vystrieť na pohodlnej pohovke a zároveň byť na čerstvom vzduchu. Znie to skvelo. Nezabudnite tiež na maličkosti, ktoré vám pomôžu vytvoriť útulnú atmosféru. Sú to rôzne vankúše, teplé deky a prehozy, ktoré si kúpite podľa vášho štýlu.

4. Vyhrajte sa s doplnkami
Vašu záhradu nikto súdiť nebude. Preto sa nechajte uniesť fantáziou a spravte si svoj kútik oddychu a pohody podľa seba. Zvoľte aj extravagantné farby, orientálne vzory, skrátka čokoľvek, čo vám bude robiť radosť. Dlažbu, ak ju máte nejako vyvýšenú od pôdy, môžete pokryť aj kobercom, prípadne menším koberčekom. Ak máte psa či mačku, môžete na zem dať aj pelech, aby váš miláčik mohol čas vonku tráviť s vami.

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com


5. Je dobré mať spojenie s domom
Myslite na to, že ak je váš dom na jednej strane a záhradný kútik na druhej, v prípade zlého počasia môžete mať problém sa do kútika dostať. Skúste preto zvážiť miesta. Najlepšie je mať takýto kútik hneď pri dome, aby ste v prípade dažďa mohli do kútika rýchlo prebehnúť. Vďaka strieške sa nemusíte báť, že by ste zmokli. Ak máte čas a chuť, môžete si spraviť aj chodníček, ktorý bude viesť od domu k vášmu miestu oddychu.

Vytvorenie takéhoto základného kútika môže stáť nemalé peniaze. Avšak takto investované peniaze sú dobre investované. Tiež máte možnosť využiť zľavové kupóny, vďaka ktorým môžete ušetriť nejaké peniaze alebo mať dopravu domov zadarmo. Vďaka zľavovým kupónom si môžete dovoliť aj väčší nákup za menšie množstvo peňazí. Neváhajte ich využiť!

Každý človek potrebuje miesto, kde si sadne, uvoľní sa a na chvíľu zabudne na všetky problémy. Práve miesto na čerstvom vzduchu a v peknom prostredí môže takouto oázou kľudu byť. Skúste a presvedčte sa sami.