Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Srdce na Slovensku vymenili pacientovi prvýkrát presne pred 14 rokmi

Viliam Fischer Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvý zákrok tohto druhu zrealizoval tím pod vedením profesora Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998.

Bratislava 20. marca (TASR) - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave si v týchto dňoch pripomína 14. výročie prvej úspešnej transplantácie srdca na Slovensku. Prvý zákrok tohto druhu zrealizoval tím pod vedením profesora Viliama Fischera v noci z 20. na 21. marca 1998. Srdce vtedy transplantovali 58-ročnému pacientovi.

Transplantácia srdca predstavuje štandardnú liečebnú metódu inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa neustále zvyšuje, čo je celosvetový trend. „Ide o ľudí, ktorým sa srdce ledva hýbe, majú problém prejsť pár metrov po rovine, pre nich je to vykúpenie, vôbec sa neboja,“ uviedol profesor Fischer. V druhej polovici tohto roka by mal NÚSCH uskutočniť už 200. transplantáciu srdca.

Ku koncu minulého roka zrealizoval ústav 183 transplantácií srdca. Celkovo bolo v starostlivosti Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca 243 pacientov. K 31. decembru 2011 žilo 172 z nich. Na konci minulého roka bolo na čakacej listine 21 pacientov. Počas roka 2011 bolo ohlásených 35 potenciálnych darcov.

Pri príležitosti výročia prvej transplantácie sa v nedeľu 25. marca 2012 v NÚSCH stretnú pacienti s transplantovaným srdcom. Túto niekoľkoročnú tradíciu založilo OZ Dar života.

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil dnes už nebohý Juraj Fabián v roku 1998 v Bratislave. Pod jeho vedením vtedy vznikla pracovná skupina Transplantácia srdca. „Transplantácia nie je plánovaný výkon. Robí sa vtedy, ak je voľný darca a má vhodného príjemcu. Myslím si, že sme v kvalite realizácie a úspešnosti transplantácií srdca rovnocennými partnermi s európskymi krajinami,“ zdôraznil vtedy profesor Fabián.

TASR dnes informácie poskytla hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová.