Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Starnutie vyvoláva jednu z najdôležitejších transformácií spoločnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Celý svet si Svetovým dňom zdravia pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo 7. apríla 1948.

Ženeva 5. apríla (TASR) - Prvýkrát v dejinách ľudstva počas nasledujúcich piatich rokov počet osôb nad 65 rokov presiahne počet detí do piatich rokov.

Starnutie obyvateľstva na svete spôsobuje jednu z najdôležitejších transformácií spoločnosti. Preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zamerala v roku 2012 Svetový deň zdravia, pripadajúci na 7. apríla, práve na problematiku starnutia populácie. Aj preto, lebo žiť dlhšie v dobrom zdraví znamená už teraz venovať pozornosť zdravotnej starostlivosti tejto kategórii osôb.

Svetová zdravotnícka organizácia na svojej stránke na ilustráciu problematiky starnutia populácie priniesla nasledujúce údaje: Počet osôb vo veku 60 a viac rokov je v súčasnosti dvojnásobne vyšší oproti roku 1980. Do roku 2050 sa má veku 80 rokov dožiť 395 miliónov ľudí, čo je takmer štyrikrát viac ako v súčasnosti. V priebehu piatich nasledujúcich rokov bude na svete viac ľudí vo veku 65 rokov a viac ako detí do piatich rokov.

Oblasť zdravotníctva bude v 21. storočí determinovať rozsiahly sociálny vývoj. Ekonomika sa globalizuje, čoraz viac ľudí žije a pracuje v mestách, rodinné štruktúry sa menia a veľmi rýchlo sa vyvíjajú technológie.

Starnutie populácie sa stáva jednou z najdôležitejších transformácií spoločnosti. Počet vekovo starších osôb čoskoro presiahne počet detí a v prípade ľudí, ktorí sa dožijú vysokého veku, možno očakávať nový rekord, upozorňuje WHO.

Celý svet si Svetovým dňom zdravia pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo 7. apríla 1948. Tento deň zároveň dáva príležitosť celému svetu upriamiť pozornosť na závažné otázky verejného zdravotníctva.