Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Štartuje globálny festival We Are One, premietne aj slovenský film

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

We Are One: A Global Film Festival predstaví viac ako 100 filmov, rozhovorov, hudobných vystúpení či formátov virtuálnej reality.

Bratislava 29. mája (TASR) - Pandémia nového koronavírusu pozastavila nielen nakrúcanie filmov, fungovanie kín, ale aj organizáciu filmových festivalov. Tie najväčšie spomedzi zasiahnutých sa rozhodli aktuálny ročník preniesť do online podoby. V piatok štartuje desaťdňové internetové podujatie s názvom We Are One: A Global Film Festival, medzi jeho organizátorov patria napríklad festivaly v Berlíne, Cannes, Benátkach či Karlových Varoch. "Vo vyhradených dňoch si v rámci jeho programu bude môcť celý svet pozrieť aj slovenskú študentskú snímku Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch," TASR o tom informoval PR manažér Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) Peter Gašparík.

Film režiséra Michala Ďuriša, absolventa FTF VŠMU, rozpráva príbeh rodiny v polčase rozpadu. Jej členovia – matka, otec a dvaja dospievajúci chlapci – sa tak dobre poznajú, že sa ich vzájomná náklonnosť často rozvíja v utláčajúcom vzťahu. Všetci majú svoje sny, ale možno nie je tou najdôležitejšou skutočnosťou, či sa im splnia. Niekedy stačí, aby ich ostatní považovali za rovnako hodnotné ako tie svoje.

Ďuriš filmom z roku 2017, ktorý vybrali do programu neobyčajnej kooperácie organizátorov festivalov, absolvoval štúdium filmovej réžie. "Je krásne vidieť, že študentský film môže mať aj dlhšiu exspiráciu ako jednu festivalovú sezónu. Dúfam, že to povzbudí ostatných tvorcov, hlavne zo školy," hovorí režisér. Ďurišov film do programu online globálneho filmového podujatia zaradil MFF Karlove Vary ako súčasť svojho výberu Future Frames, ktorý predstavuje talentovaných tvorcov s ich absolventskými krátkymi filmami. "Diváci a diváčky si ho budú môcť pozrieť od soboty 6. júna 19.15 h nášho času na internetovom portáli YouTube, kde bude podujatie postupne premiérovať všetky svoje filmy a sprievodné akcie," uzavrel Gašparík.

We Are One: A Global Film Festival predstaví viac ako 100 filmov, rozhovorov, hudobných vystúpení či formátov virtuálnej reality. Na jeho organizácii sa podieľa 21 svetových filmových festivalov a uvádzané filmy bude možné si do konca podujatia pozrieť zadarmo. Diváci však budú môcť pri každom z filmov dobrovoľným príspevkom pomôcť viacerým charitatívnym organizáciám.