Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Štátne sviatky vtedy a dnes – ako trávime voľný čas

Foto: TASR/Ján Siman

Májové sviatky sa stali neodmysliteľnou súčasťou každoročnej jari. Poďme sa pozrieť, ako si ich vychutnávame dnes v porovnaní s časmi nedávno minulými.

Bratislava 29. apríla (OTS) - Naši rodičia a starí rodičia majú doposiaľ v živej pamäti, aký veľký význam prikladal prvomájovým oslavám bývalý režim. Povinné prvomájové sprievody mestom, pompézna výzdoba a dlhé prejavy vtedajších štátnikov. Potom nejaká kolektívna zábava, vystúpenie iskričiek a za zvuku piesní oslavujúcich dokonalosť režimu sme sa mohli pobrať opäť domov, v ústrety novým zajtrajškom.

Aj takúto podobu mali celkom „nenútené“ prvomájové oslavy, ktoré sa na mnohé roky stali symbolom tohto sviatku. Časy sa však zmenili a tieto zmeny okrem iného poznamenali aj spôsob, akým sa prvý máj vníma a oslavuje dnes. Ktovie, či by ctení súdruhovia boli s novým stavom spokojní, ale to nás našťastie nemusí zaujímať.

Isté však je, že prvý a ôsmy máj sú každoročne vnímané najmä ako jarné sviatky oddychu, rodinnej pohody a pre niekoho možno aj nostalgických spomienok na minulosť. Pre väčšinu z nás však dávno stratili silne politický kontext. Ľudia tento uvoľnený čas trávia, samozrejme, rôznymi spôsobmi či už na dedinách v mestách, či mimo domova. Dokonca mnohí z nás radi uvítajú bohatý kultúrny či zábavný program, ktorý sa na tento deň pripravuje na mnohých miestach. A čo je najlepšie? Účasť je, samozrejme, celkom dobrovoľná.

Niektorí z nás však preferujú trochu netradičné trávenie tohto dňa. Medzi takéto výsostne mestské radovánky patrí napríklad vzrušujúci večer strávený v kasíne v kruhu svojich známych. Môžete si vychutnávať nielen nervy drásajúce turnaje v rulete, ale aj jedinečnú atmosféru a bezchybný servis skutočných profesionálov. Alebo túžite po troche pravého kultúrneho vyžitia? Ak áno, určite si nenechajte ujsť návštevu divadla, ktorú vo sviatočnom duchu môžete zakončiť napríklad romantickou večerou pri sviečkach.

Či už trávite májové sviatky v prírode, vychytenom mestskom kasíne alebo vám postačí obyčajné tipovanie cez internet, najdôležitejšie je, aby ste si voľný čas v tieto dni užili skutočne naplno. Nezabúdajte, že možnosť mať na výber a sami rozhodovať o trávení voľného času nebola vždy samozrejmosťou.