Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Steve Jobs, spoluzakladateľ Apple Computer, zomrel pred rokom

Portrét spoluzakladateľa americkej technologickej spoločnosti Apple Steva Jobsa, ktorý skonal 5. októbra 2011 vo veku 56 rokov. Foto: TASR/AP Photo

Steve Jobs trpel na rakovinu pankreasu, boj s chorobou prehral 5. októbra 2011.

Palo Alto/Bratislava 5. októbra (TASR) - Vo veku 56 rokov zomrel pred rokom v Kalifornii spoluzakladateľ americkej technologickej spoločnosti Apple Computer Steve Jobs. Skonal 5. októbra 2011 v Palo Alto v USA. Trpel na rakovinu pankreasu.

Steve Jobs sa narodil 24. februára 1955 v americkom San Franciscu. Mal jeden týždeň, keď sa dostal k adoptívnym rodičom, jeho biologická matka nebola vydatá. Počas strednej školy navštevoval lekcie pre študentov v spoločnosti Hewlett Packard Company v Palo Alto. Tu sa zoznámil so Stevom Wozniakom, s ktorým neskôr navštevoval Homebrew Computer Club. Začal pracovať v spoločnosti Atari pri tvorbe počítačových hier. Navštívil Indiu, odkiaľ sa vrátil s oholenou hlavou a v tradičnom indickom odeve, pripravený opäť pracovať pre Atari.

Spoločnosť Apple Computer založil Steve Jobs so Stevom Wozniakom v roku 1976, päť rokov predtým, ako IBM uviedol na trh prvý osobný počítač. Prvým produktom novej spoločnosti bola počítačová sada. Keď ich Apple I začal predávať, bol to jediný osobný počítač, ktorý mal plne zostavenú základnú dosku a dal sa použiť rovno po vyložení zo škatule, stačilo pripojiť monitor a klávesnicu. V roku 1977 predstavili mikropočítač Apple II. Nebol to síce prvý osobný počítač, ale možno začiatok počítačovej revolúcie, pretože model Apple II oslovil nielen inžinierov, ale aj obyčajných ľudí. V roku 1984 prišli s Macintoshom, prvým komerčne úspešným počítačom s grafickým používateľským rozhraním.

Vnútorný boj o moc vo firme prinútil Jobsa opustiť Apple Computer. Vrátil sa do firmy v roku 1996, keď Apple Computer prebrala firmu NeXT, firmu, ktorú založil. Jobs opäť prevzal vedenie v spoločnosti a zaznamenával jeden úspech za druhým. Najprv s modelom iMac, potom s novým operačným systémom MacOS X, hudobným prehrávačom iPod a portálom pre sťahovanie hudby iTunes. Aj so svojou spoločnosťou na produkciu kreslených filmov Pixar, ktorú prebrala spoločnosť Disney, zosobňuje digitálnu zábavu.

Najvplyvnejššia osobnosť vo svete podnikania

Výkonný šéf spoločnosti Apple, Steve Jobs, drží MacBook Air počas konferencie MacWorld 15. januára 2008 v San Franciscu. Nový, supertenký model laptopu je tenší ako palec a na jeho otvorenie stačí moment.
Foto: TASR/AP Photo
V auguste 2004 sa Steve Jobs podrobil operačnému zákroku, v rámci ktorého mu z podžalúdkovej žľazy odstránili rakovinový nádor. V novembri 2007 Jobsa označil magazín Fortune za najvplyvnejšiu osobnosť vo svete podnikania. Podľa magazínu práve Jobs prevrátil naruby podnikanie minimálne v piatich oblastiach: počítače, Hollywood, hudobná produkcia, predaj a mobilné telefóny.

V decembri 2008 sa Steve Jobs vytratil z očí verejnosti, neohlásene však vystúpil počas špeciálneho podujatia firmy zameraného na predstavenie noviniek produktovej línie prehrávačov iPod v septembri 2009. V apríli 2010 sa ocitol v rebríčku najvplyvnejších ľudí na svete amerického časopisu Time už po piatykrát.

V auguste 2011 rezignoval na svoju funkciu hlavného výkonného riaditeľa spoločnosti Apple Computer. Kvôli bližšie nešpecifikovaným zdravotným problémom nepracoval už od 17. januára 2011.

Steve Jobs bol ženatý od roku 1991, s manželkou mal tri deti. Jeho prvý potomok z iného vzťahu sa narodil v roku 1978.

Zámer postaviť pamätník zakladateľa spoločnosti Apple Computer ohlásili v roku 2012 mestá Petrohrad v Rusku a ukrajinská Odesa.