Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Stôl nemá byť bojisko, vystríha I. Bukovský

Foto: TASR/Martin Baumann

"Aj smerovanie takejto akcie môže nabrať modernejšie a možno aj z hľadiska zdravia progresívnejšie podoby, a to je fajn," povedal pre TASR Bukovský.

Bratislava 26. mája (TASR) - Pozvánku na tohtoročný Slovak Food Festival prijal odborník na zdravú výživu Igor Bukovský. V nedeľu 27. mája bude v záhradách Bratislavského hradu odpovedať na zvedavé otázky návštevníkov najväčšieho pikniku v meste.

"Aj smerovanie takejto akcie môže nabrať modernejšie a možno aj z hľadiska zdravia progresívnejšie podoby, a to je fajn," povedal pre TASR Bukovský. Vo voľnej diskusii sa chce venovať témam, ktoré zaujímajú nielen gurmánov, ale aj starostlivých rodičov, starých rodičov a ostatných príbuzných malých detí. Práve im a úprave stravy pre deti od narodenia do šesť rokov venoval známy lekár svoj najnovší knižný projekt - komplet dvoch kníh Návod na prežitie pre bejby a Hneď to bude, Anjelik.

Bukovský je teda pripravený odpovedať aj na otázky súvisiace s detskou stravou. Poradí rodičom detí, ktoré trucujú, odmietajú jesť. "Sú to veľmi zaujímavé veci, ktoré v našej kultúre nemajú správny model riešenia. Stále je v nej najrozšírenejší názor, že rodič má vždy pravdu a za každú cenu musí víťaziť," konštatoval odborník, ktorý vo svojej knihe ponúka množstvo praktických odskúšaných návodov, trikov, tipov, rád, ako takéto situácie zvládať. V otázke stravovania detí prináša aj pohľad detského psychológa. "Je to formovanie človeka na celý život. Keď sa rodič rozhodne, že donúti toho 2,5-ročného Miška, že doje aj ten posledný kúsok mrkvy, tak možno to bude jeho víťazstvo v tej chvíli, ale možno ten Miško má na celý život mrkvu vyškrtnutú zo svojho života," "Jpoznamenal lekár s tým, že tieto veci je potrebné si uvedomiť. "Je veľmi dôležité, aby sa rodinné konflikty neodohrávali pri jedle, stôl nemá byť bojisko," odkazuje rodičom, ktorým záleží na tom, aby sa ich deti vyvíjali zdravo a plnohodnotne.

V najnovšom knižnom sete, ktorý Igor Bukovský pripravoval dva roky v spolupráci s mnohými známymi pediatrickými lekármi, špecialistami, ale aj "rodičmi s hlavami", nájdu čitatelia podrobný návod na zavádzanie potravín do stravy dieťaťa, tému dojčenie či vzorové jedálne lístky pre všetky vekové kategórie na letnú i zimnú časť roka. Kuchárska kniha Hneď to bude, Anjelik ponúka asi 150 receptov pre deti. Odborník na zdravú výživu a jeho spolupracovníčky v detskej kuchárke mysleli aj na celiatikov, alergikov a dávajú tipy aj na finančne nenáročné recepty.