Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Stonehenge bol pôvodne veľkým pohrebiskom pre vznešené rodiny

Stonehenge Foto: TASR/AP Photo

Britskí vedci majú novú teóriu o pôvode Stonehengeu.

Londýn 10. marca (TASR) - Britskí bádatelia prišli s novou teóriou o pôvode megalitického monumentu Stonehenge v juhozápadnom Anglicku: v prvých fázach vývoja, okolo roku 3000 pred n.l., to mohlo byť rozsiahle pohrebisko pre rodiny s vyšším spoločenským postavením. Vo svojom víkendovom materiáli o tom píše agentúra AP.

Analýza spopolnených kostrových pozostatkov 63 ľudských jedincov, odkrytých na tejto archeologickej lokalite, ukazuje, že príslušníci konkrétnych rodín boli pochovaní v kruhovom obvode - išlo teda v podstate o väčšiu, ranejšiu verziu Stonehengeu, vybudovanú o 500 rokov skôr než monument, ako ho poznáme dnes.

Profesor Mike Parker Pearson z University College London hovorí, že pochovaní tu boli ako muži, tak aj ženy a deti, a mnohé z ich hrobiek boli pôvodne označené kameňmi s podobnou geologickou štruktúrou, z akých neskôr vybudovali celý megalitický komplex.

Výskum zvyškov obydlí v okolí Stonehengeu navyše ukazuje, že v priebehu desiatich rokov sa na toto miesto z územia celej Británie poschádzalo na stavbu monumentu až do 4000 ľudí, všíma si AP.