Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Stovky fotografií Marilyn Monroe vydražili na aukcii

Marilyn Monroe Foto: TASR/AP Photo

Už na začiatku aukcie sa za 50-tisíc zlotých (12-tisíc eur) predala čiernobiela fotografia ležiacej Marilyn v čiernych pančuchách.

Varšava 9. novembra (TASR) - Kto by nechcel vlastniť fotografiu Marilyn Monroe a iných celebrít?

Stovky fotografií ikonickej blondíny vrátane tých, na ktorých je Monroe zobrazená v posteli alebo ako balerína, vo štvrtok večer vydražili spolu v prepočte za 580.000 eur v poľskej aukčnej sieni Desa Unicum vo Varšave.

Záujemcovia a diváci zaplnili sálu, kde sa predávalo 238 fotografií z neskoršej tvorby amerického módneho fotografa Miltona H. Greenea. Nepredala sa iba jediná fotografia, pričom dražiteľov bolo päťsto.

Ako uviedla aukčná spoločnosť vo svojom vyhlásení, celková suma 2,4 milióna zlotých je doteraz najvyššou, za akú sa v Poľsku vydražili fotografie.



Zábery majú vysokú zberateľskú hodnotu

Väčšina záberov Marilyn Monroe vznikla v období rokov 1953 až 1957, kedy Greene pôsobil ako jej poradca a obchodný partner. Ešte počas jej života vyvolal mnohé zo snímok, ktoré majú dnes vysokú zberateľskú hodnotu. Sú medzi nimi súbory retušovaných čiernobielych fotografií z ateliéru a takisto zábery nasnímané v prírodnom prostredí, niektoré v dráždivých pózach. Niektoré z nich sú aj farebné.

Už na začiatku aukcie sa za 50.000 zlotých (12.000 eur) predala čiernobiela fotografia ležiacej Marilyn v čiernych pančuchách a ďalšia, na ktorej je oblečená ako balerína, za takmer 16.000 eur. Záber, na ktorom je zobrazená v posteli, sa vydražil za 6.700 eur.

V aukcii je Audrey Hepburnová

Aukcia ponúkla i Greeneove zábery ďalších hviezd - Audrey Hepburnovej, Grace Kellyovej, Marlene Dietrichovej či Lizy Minnelliovej.

Portrét Nelly Nyadovej v bielom závoji, vydražený za 11.000 eur, patril podľa aukčnej spoločnosti k bestsellerom.

V zbierke nechýbali ani Cary Grant, Frank Sinatra, Paul Newman a Marlon Brando

Ďalšími velikánmi nachádzajúcimi sa v rozsiahlej zbierke portrétnych fotografií, ktorej hodnota sa odhaduje na 530.000 eur, sú Cary Grant, Frank Sinatra, Paul Newman, Alfred Hitchcock a Marlon Brando.

Dražené diela pochádzajú z kolekcie asi 4.000 kusov Greeneových fotografií, ktorú Poľsko v polovici deväťdesiatych rokov získalo od chicagského obchodníka Dina Matingasa. Stalo sa tak dôsledkom spletitého škandálu sprenevery z komunistického obdobia, spájaného s vyplatením poľského štátneho dlhu. Výťažok z dražby pôjde poľskej vláde.

Ako informovala poľská štátna úradníčka poverená riešením korupčnej aféry Marta Maciazeková, niektoré zábery neboli ešte doteraz publikované.