Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Arizonská spoločnosť ponúkla záujemcov balónové lety do stratosféry

Na animácii je zobrazená kapsula vybavená ovládateľným padákom Foto: TASR/AP

Predaj leteniek by sa mohol začať už v priebehu najbližších mesiacov.

Washington 23. októbra (TASR) - Súkromná spoločnosť z americkej Arizony ponúkla záujemcom o vesmírnu turistiku lety teplovzdušným balónom do zemskej stratosféry, informovala dnes agentúra AP.

Lístok na štvorhodinový let špeciálne upraveným héliovým balónom do výšky 30 kilometrov by mal stáť 75.000 dolárov. Prvý štart by sa mohol uskutočniť už koncom roku 2016.

Ponuku balónových letov do stratosféry zverejnila tento týždeň spoločnosť World View Enterprises so sídlom v arizonskom Tucsone. Firma ešte čaká na povolenie amerického Federálneho leteckého úradu (FAA), ktorého schváleniu podliehajú komerčné vesmírne projekty.

V pravom slova zmysle však nepôjde o lety do vesmíru; ten sa začína až vo výške zhruba 100 kilometrov od zemského povrchu.

Balón by mal podľa novín Washington Post za približne 90 minút vyniesť maximálne osem turistov v pretlakovej kapsule do 30-kilometrovej výšky, kde by mal zotrvať asi dve hodiny. Kapsula vybavená ovládateľným padákom bude potom približne 40 minút klesať k zemi, kde podobne ako vrtuľníky pristane na špeciálnych pristávacích lyžiach.

Na animačnej snímke je kapsula, ktorá vynesie záujemcov na balóne do stratoféry
Foto: TASR/AP


Predaj leteniek by sa mohol začať už v priebehu najbližších mesiacov. Ešte do konca tohto roka by sa mali začať testovacie lety z Arizony. Vydanie príslušného povolenia FAA podmienila splnením prísnych kritérií, ktoré sa vzťahujú na štandardné vesmírne lety.

Balónový let do stratosféry bude stáť len necelú tretinu sumy, ktorú od budúcich vesmírnych turistov požaduje spoločnosť Virgin Galactic. Letenku na ňou vyvíjaný raketoplán SpaceShipTwo za približne 250.000 dolárov si doposiaľ zakúpilo približne 650 záujemcov.