Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Stromy aj v tomto roku súťažia o titul Strom roka

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie 333 eur.

Bratislava 20. mája (TASR) - Do súťaže Strom roka 2012 môžu jednotlivci, mestá a obce, školy alebo organizácie prihlásiť svoj obľúbený strom do konca mája.

Cieľom ankety, ktorej desiaty ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Tvárou ankety je spevák Peter Lipa.

Komisia následne začiatkom júna vyberie z prihlásených stromov 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 5. júla na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2012. Bude Slovensko súčasne reprezentovať v súťaži Európsky strom roka.

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie 333 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste tiež získajú peňažnú sumu 333 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo na úpravu okolia.

Minuloročným víťazom ankety Strom roka 2011 sa stala 320-ročná lipa malolistá z Lipian (okres Sabinov). Majestátna lipa rastúca na námestí reprezentovala Slovensko v medzinárodnej ankete Európsky strom roka a skončila v konkurencii siedmich finalistov na 4. mieste.