Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Na Štrúdľovom festivale vznikol opäť slovenský rekord

Na snímke pokus o nový slovenský rekord, najdlhšiu vytiahnutú štrúdľu v obci Trhová Hradská 24. mája 2014. V popredí hlavná organizátorka festivalu Kristína Bugárová. FOTO TASR/Edmund Örzsik

Nový rekord je 35 metrov 33 centimetrov.

Trhová Hradská 24. mája (TASR) - V obci Trhová Hradská vznikol dnes nový slovenský rekord. Ide o najdlhšiu vytiahnutú štrúdľu, ktorá meria takmer o štyri metre viac ako vlani. Nový rekord je 35 metrov 33 centimetrov. Potvrdil to TASR autor knihy Slovenské rekordy Igor Svítok.

"Hlavná organizátorka Kristína Bugárová so svojím tímom bola veľmi rada, cesto bolo riedučké. ženy sa poponáhľali a podarilo sa im natiahnuť štrúdľu až do takéhoto rozmeru," uviedol Svítok. Trhová Hradská je zatiaľ neporaziteľná. "Iný takýto pokus sme doteraz nezaregistrovali," zdôraznil.

Okrem slovenského rekordu sa konala aj súťaž o najchutnejšiu a najkrajšiu štrúdľu. "Tvoriace tímy pripravili tvarohové, jablkové a ľubovoľne zvolené štrúdle. Medzi súťažiacimi boli aj zástupcovia mužského pokolenia. Porota vyzdvihla, že do súťaže sa zapojili aj mladí ľudia," doplnila Bugárová.

Podľa starostu Trhovej Hradskej Rolanda Zsoldosa Štrúdľový festival znamená veľmi veľa pre obec. "Zviditeľní našu dedinu, našu menšinovú kultúru, nielen obce, ale celého Žitného ostrova. Vďaka šikovnosti a odhodlanosti našich žien v deň festivalu ju navštívi niekoľko tisíc ľudí," prezradil. Presný počet návštevníkov si nedovolil odhadnúť, keďže sa vstupenky na toto podujatie nepredávajú. "Podľa znalcov sa tu každoročne pohybuje šesť až sedemtisíc ľudí," uzavrel.