Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Gymnazisti z Kráľovského Chlmca uspeli v súťaži s lastovičím hniezdom

Na snímke Lastovička obyčajná. Foto: TASR/AP

Súťaž tento rok zahŕňala celkovo 250 študentských nápadov z celého Slovenska, desať najúspešnejších sa dostalo do národného kola.

Kráľovský Chlmec 17. mája (TASR) - Víťazom tohtoročného národného kola študentskej súťaže Social Innovation Relay (SIR) sa stal tím gymnazistov z Kráľovského Chlmca s produktom ekologického ručne vyrábaného lastovičieho hniezda. Slovensko bude koncom júna reprezentovať v globálnom finále medzinárodnej súťaže. TASR o tom za NN Slovensko, ktoré je partnerom projektu, informovala Daniela Tomášková.

Víťazná študentská firma NestBnB vyrába lastovičie hniezda výlučne z prírodných materiálov – sadry, pilín, vody a blata. "Náš nápad je jedinečný v tom, že ide o produkt s komerčným potenciálom, ale pritom pomáhame životnému prostrediu a tiež lastovičkám," hovoria mladí podnikatelia z oceneného tímu.

Porotu súťaže zaujalo pri hodnotení aj to, že študenti už majú hotový produkt. "Podarilo sa nám predať už 100 kusov. Hniezdo si kúpili samosprávy, školy aj jednotlivci. Teraz je naším hlavným cieľom expandovať s hniezdom ďalej do zahraničia," uviedol člen tímu Viktor Brezina. Popri skúsenostiach so sociálnym podnikaním si študenti pochvaľujú najmä spoluprácu v tíme a veria, že spolu zvládnu aj globálne finále. Nadviazať chcú na svojich predchodcov z Košíc, ktorí zvíťazili i na globálnej úrovni.

Súťaž tento rok zahŕňala celkovo 250 študentských nápadov z celého Slovenska, desať najúspešnejších sa dostalo do národného kola. "O víťazovi rozhodlo, že projekt má hneď niekoľko sociálnych aspektov. Práve o to v súťaži ide. Hľadáme nielen inovatívne nápady, ale najmä také, ktoré dokážu skĺbiť podnikanie a sociálny rozmer a sú zároveň životaschopné," priblížila Tomášková, členka poroty.

Druhé miesto obsadila študentská firma Groweco z Liptovského Mikuláša s ekologickými hnojivami vyrábanými z kávového a iného kuchynského odpadu. Na treťom mieste skončil Zverochov z Námestova.

Na základe úspešnej účasti v národnom finále oznámila Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity (NHF EU) v Bratislave, že študentov môže oslobodiť od povinnosti vykonať prijímaciu skúšku na prvý stupeň vysokoškolského štúdia. Vedúca Katedry sociálneho rozvoja a práce NHF EU a členka poroty Eva Pongrácz vyzdvihla pri hodnotení projektov, že študenti v praxi dokazujú, ako sa dá podnikať a žiť tak, aby sme súčasne prispievali k pozitívnej spoločenskej zmene.

Na Slovensku zastrešuje projekt SIR nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko.