Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Štvrtina Slovákov stále odmieta dávať deťom vreckové

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prieskum zaznamenal výrazný rozdiel v postoji mužov a žien. Omnoho benevolentnejší sú otcovia – tí by dopriali svojim deťom v priemere 13 eur, zatiaľ čo matky len 7 eur.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Svojim deťom vreckové dáva alebo by dávalo sedem opýtaných z desiatich. Za ideálny vek, kedy začať dávať vreckové, považujú slovenskí rodičia 10 rokov. Priemerná čiastka sa oproti minulému roku znížila na 9,5 eura za mesiac. Ukázal to najnovší telefonický prieskum, ktorý realizovala spoločnosť Home Credit.

Prístup k vreckovému ako k jednému z najdôležitejších nástrojov finančnej výchovy detí sa v poslednom čase mierne zlepšil. Zatiaľ čo v minulom roku sa k vreckovému prikláňalo iba 68 % ľudí, tento rok je to 73 %.

„Za zmenou stojí zlepšujúca sa situácia vo výchove finančnej gramotnosti. Tá sa postupne dostáva do škôl a učí deti pracovať s peniazmi. Rodičia sa zároveň dozvedajú, na čo vreckové slúži, že to nie je možnosť kúpiť si napríklad zakázané čokolády,“ komentoval prieskum analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub. Oproti susednému Česku ide ale len o malý posun. Českí rodičia totiž dávajú vreckové v 88 % prípadov, kým na Slovensku štvrtina rodičov vreckové stále odmieta.

Prieskum zaznamenal výrazný rozdiel v postoji mužov a žien. Omnoho benevolentnejší sú otcovia – tí by dopriali svojim deťom v priemere 13 eur, zatiaľ čo matky len 7 eur. „Je vidieť, že súčasné ekonomické problémy v Európe sa premietajú aj do hospodárenia domácností a vreckového detí. Rodiny šetria, takže šetriť musia aj deti,“ povedal Kozub. Jednota však panuje medzi mužmi a ženami v názoroch, či vreckové dávať, alebo nedávať. Rovnaké percento je za vreckové pri oboch pohlaviach.

Vreckové vo svete


Vreckové ale nie je len záležitosťou Slovenska alebo strednej Európy. Bežne ho dostávajú aj deti v ďalších krajinách, ako sú Rusko alebo Čína. V Rusku je typický vek pre začiatok vreckového 10 rokov, v Číne dokonca 6 rokov. Pravým opakom je Vietnam. Tam rodičia prekvapivo volia až 15 rokov. V Kazachstane deti dostávajú prvé vreckové najčastejšie v 7 rokoch a rodičia sa k nemu stavajú viac ako pozitívne. Celých 94 % opýtaných je za vreckové a priemerná čiastka, ktorú by dali 10-ročnému dieťaťu, je 3000 kazašských tenge, čo je v prepočte asi 16 eur.
Z odpovedí v prieskume vidieť, že existujú tri zásadné obdobia, kedy ľudia navrhujú dávať deťom vreckové. Prvá veľká skupina ľudí volí vreckové už so začiatkom školskej dochádzky, teda okolo 6 až 7 rokov. Druhá, najpočetnejšia skupina rodičov, sa prikláňa k 10 rokom a posledná by vreckové začala dávať až so získaním občianskeho preukazu, teda v 15 rokoch.

Rozdiely v prieskume sú viditeľné aj v jednotlivých krajoch. Najlepší vzťah k vreckovému majú ľudia z Nitry a okolia, tu je za vreckové 80 % ľudí. Naopak, veľkými skeptikmi sú rodičia z okolia Bratislavy a Žiliny. Iba 64 % ľudí v týchto krajoch súhlasí s  vreckovým, čo je výrazne pod republikovým priemerom. Bratislava prekvapivo nevedie ani vo výške vreckového. Priemerne tu sú rodičia ochotní dať deťom 11 eur. Oproti tomu v Nitre sú ľudia k svojim deťom najštedrejší z celého Slovenska. Ako ideálnu čiastku vreckového uvádzajú v priemere 13 eur.