Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Belgické kúpele Spa boli pred 125 rokmi miestom prvej súťaže krásy

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Prvá moderná súťaž krásy bola veľmi decentná. Podľa svedectva švédskeho novinára mali prítomní muži smokingy a ženy boli vo večerných róbach.

Spa/Bratislava 18. septembra (TASR) – Kolískou moderných súťaží krásy sa pred 125 rokmi stali belgické kúpele Spa. Prvá súťaž krásy sa tu konala 19. septembra 1888.

Informácie o podobných súťažiach však pochádzajú z antiky. Napríklad v Tróji (na území dnešného Turecka) sa konali sprievody a súťaže krásy, ktoré boli formou zábavy pre verejnosť a porota pozostávala nielen zo sochárov, hercov a básnikov, ale aj filozofov, rečníkov alebo vojnových hrdinov. Podobné kratochvíle boli populárne aj na gréckom ostrove Lesbos. V starovekej Číne mali na výber krások špeciálne pravidlá, ktoré sa dochovali v starovekej poézii.

V lete 1888 sa v tlači objavili správy o chystanej súťaži krásy. V Belgicku sa malo vyberať najkrajšie dievča sveta. Krásky, ktoré sa chceli zúčastniť, mali poslať svoj obrázok a krátko o sebe niečo napísať. Porota v zložení zo samých mužov sa zaoberala viac ako 350 prihláškami, z nich vybrali 21 adeptiek na titul. Prvá moderná súťaž krásy bola veľmi decentná. Podľa svedectva švédskeho novinára mali prítomní muži smokingy a ženy boli vo večerných róbach. Účastníčky súťaže bývali v odľahlom dome a na miesto súperenia ich doviezli v krytom koči. Porota posudzovala dievčatá pred platiacimi divákmi. Víťazkou sa stala kreolka Marthe Soucaret z Guadeloupe (zámorský región Francúzska v Karibiku). Získala titul najkrajšieho dievčaťa na planéte a 5000 belgických frankov.

Onedlho sa so súťažami krásy rozsypalo vrece. Prvá nemecká súťaž krásy sa konala v roku 1909 v berlínskom kabarete Promenade, vyhrala 19-ročná Gertrude Dopieralski. Predavačka cigár z východného Pruska dostala 20 ríšskych mariek v zlate.

Prvú krásku USA spoznala verejnosť 8. septembra 1921, stala sa ňou 16-ročná Margaret Gorman. Po prvý raz v histórii modernej súťaže dievčenskej krásy sa dievčatá predviedli v kúpacom úbore, samozrejme s dnešnými promenádami v minimalistických plavkách sa to nedalo porovnať. Miss America mala ročný kontrakt na reklamu a nesmela sa objaviť na miestach, kde sa konzumoval alkohol. Také zvláštne pravidlá mala táto počestná súťaž. Okrem toho bolo víťazstvo dotované štipendiom na univerzite.

Určitú formu voľby kráľovnej krásy sme mali aj my na Slovensku. Traduje sa, že pozlátené sane na hrade Červený kameň sa používali len raz v roku. Viezla sa na nich kráľovná plesu zvolená počas fašiangovej zábavy.

zdroje: www.amug.org, http://english.pravda.ru, http://bashny.net