Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

SÚŤAŽ: Pozrite sa, či ste vyhrali LP platňu legendárnej kapely LUCIE

Foto: TERAZ.sk
Koncert českej rockovej skupiny Lucie 26. mája 2014 v Steel Aréne v Košiciach. Na snímke zľava Petr Chovanec, Robert Kodym a David Koller. Foto: TASR/František Iván



Bratislava 2. novembra (Teraz.sk) - Minulú sobotu sme sa Vás pýtali: Ktorá speváčka naspievala so skupinou Lucie ich veľký hit Sen? Všetky odpovede boli správne. Vyžrebovali sme spomedzi nich víťazku albumu kapely Lucie Černý kočky, mokrý žáby, ktorú nám jej členovia podpísali. Album vyhráva Marta Pristačová. Redakcia Teraz.sk výherkyni gratuluje a so všetkými sa tešíme pri ďalšej súťaži.

Pôvodný článok k súťaži


Album Černý kočky, mokrý žáby je v Českej republike albumom dvadsaťročia

Bratislava 25. októbra (TASR) – Skupina Lucie a ich tretí štúdiový album Černý kočky, mokrý žáby získali ocenenie ako ako skupina a interpret dvadsaťročia v Českej republike, album Černý kočky, mokrý žáby je albumom dvadsaťročia. Právom. Stalo sa tak pri vyhlasovaní víťazov jubilejného 20. ročníka cien Anděl českej akadémie populárnej hudby 23. februára 2011. Za skupinu Lucie a ich úspešný album z roku 1994 vtedy hlasovala väčšina akademikov.

Pri vyhlasovaní víťazov prišli na pódium všetci štyria členovia kapely David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.Ch. Na pódiu sa vtedy všetci štyria stretli po šiestich rokov od rozchodu v roku 2005. Samozrejme padli aj otázky, či sa nevrátia aj na koncertné pódiá.

Skupina Lucie vystupovala často Na Slovensku. Na snímke spevák a bubeník David Koller /vľavo/ a gitarista Robert Kodym počas vystúpenia na festivale Pohoda v roku 2002.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„To, že si všetci tú kapelu tak vzali do svojho srdca ma veľmi teší, je to príma a verím, že hudbu budeme robiť aj naďalej,“ povedal pre TASR v ten pamätný februárový večer David Koller. „Nikdy nehovor nikdy, bola jeho odpoveď na otázku, či sa táto zostava niekedy v budúcnosti ešte zíde na koncertnom pódiu. A stalo sa.

Fanúšikovia sa skoro po desiatich rokoch dočkali, v rámci turné Lucie 2014 odohrala kapela sériu koncertov v Košiciach, Bratislave, Brne, Ostrave, Plzni, trikrát vypredali pražskú O2 Arénu, vystúpili aj na festivale Rock For People v Hradci Králové. A všade s veľkým úspechom. „Lucie je stále pekná dračica,“ povedal na margo týchto koncertov klávesák Michal Dvořák.


Galéria z košického koncertu kapely počas tohoročného turné:






Skupina Lucie je na scéne od roku 1987. Rok nato vydali debutový singel Pár fíglů. V roku 1990 vydali album Lucie, na ktorom boli hity Troubit na trumpety by se nám líbilo a Šrouby do hlavy. Rok nato vydali druhý In The Sky a v roku 1994 tretí Černý kočky, mokrý žáby. Úspešná dráha skupiny, keď štyrikrát po sebe získali českého Zlatého slávika v rokoch 1999 až 2002, sa skončila vydaním albumu Lucie v opeře v roku 2003. V pražskom Hudobnom divadle Karlín mal 30. októbra 2013 premiéru muzikál Větší než malé množství lásky s pesničkami tejto kapely. V rovnakom čase sa do obchodov dostal špeciálny box s názvom Platinum Combo Box, ktorý obsahuje všetky radové albumy skupiny aj live dvojalbum koncertu z Lucerny.

Ešte pre poriadok uvedieme aj zoznam trinástich piesní na tomto albume: Krev a r'n'r, Černý kočky mokrý žáby, Vona říká jó, L'aura, Šťastnej chlap, Džezbalet, Můžeš, Tereza, Až tě potkám, Štotymeňjagavariš?, Dráhy těla, Amerika, Sen. Určite najväčšími hitmi boli piesne Amerika a Sen. Tie mali aj veľký ohlas pri ich májovom a júnovom comebackovom turné.

Videoklip k pesničke Sen:





Pri udeľovaní cien akadémie populárnej hudby v piatom ročníku ešte pod názvom Gramy získal tento album štyri gramofóniky ako album roka, za skladbu roka (Amerika), za produkciu a zvuk. Skupina zaň získala Diamantovú platňu za viac než sto tisíc predaných platní.