Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

SÚŤAŽ: Nebuď otrok drog opäť bojuje proti závislostiam - umením

Foto: TASR

Napíšte príbeh o drogách a vyhrajte tablety, čítačky a inteligentné náramky.




Bratislava 23. septembra (SkolskyServis.sk) – Súťaž Nebuď otrok drog 3 nadväzuje na predchádzajúce dva projekty Nebuď otrok drog, ktoré sa v minulom školskom roku stretli na školách, ale aj u rodičov s mimoriadnym ohlasom.

Užívanie drog vo svete kontinuálne rastie a stáva sa pandémiou. Tento trend sa nevyhol ani Slovensku, ktoré v niektorých oblastiach svet nielen dobehlo, ale je na popredných priečkach spotreby drog v Európe. Podľa prieskumu ESPAD sme dokonca v celoživotnom užívaní nelegálnych drog na 4. mieste v Európe. Súčasný stav osvety je nedostatočný, a preto vidíme riešenie prevenciou na školách. Práve súťaž Nebuď otrok drog, ktorú zastrešuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) prostredníctvom portálu Školský servis, je zameraný na prevenciu drogovej závislosti mladých ľudí. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Alarmujúcim problémom je skutočnosť, že vek, v ktorom sa začína s drogami na Slovensku, klesá hlboko pod hranicu 15. roku. Preto chceme osloviť najmä deti a mladých ľudí, aby sa zamysleli nad škodlivosťou drog, alkoholu a nelegálnych látok, po ktorých často siahajú z nevedomosti, neuvedomujúc si, že drogy problém neriešia, ale spúšťajú ešte väčšie ťažkosti, bolesť a trápenie. Za drogami sa totiž skrýva nešťastie, depresia, agresivita, kriminalita, rozpad rodiny, strata blízkych. Nič nie je v prevencii silnejšie, ako príbehy tých, ktorí sa dostali kvôli drogám až na dno. Každý, kto siahol po drogách, má svoj vlastný príbeh, ako a prečo sa k nim dostal.
Cieľom nášho projektu je preto aktivovať mládež aby sa zamysleli nad touto spoločensky závažnou témou a svoje myšlienky a názory pretavili do príbehov, obrázkov, piesní alebo videosnímok. Adresátom takejto prevencie sú žiaci základných a stredných škôl, ktorí jednoznačne patria k najohrozenejším skupinám obyvateľstva.

Ako sa zapojiť do projektu?

Do súťaže Nebuď otrok drog sa môžu zapojiť žiaci a pedagógovia všetkých typov škôl. Vytvorte príbehy, básne, maľby, plagáty, nahrajte videoklip, natočte krátky film, naspievajte pieseň. Forma, ktorú si zvolíte je len na vás. Jedinou podmienkou je, aby výsledné dielo vyjadrovalo negatívny postoj k drogám a k závislostiam ako takým.

Pre súťažiacich sú pripravené hodnotné ceny - 10 čítačiek, 10 tabletov a 10 inteligentných náramkov.

Rozdelenie do kategórií:
1. Základné školy
2. Stredné školy
3. Vysoké školy


O poradí a výhercoch rozhodne počet „páči sa mi“ a počet zdieľaní pod článkami. Na základe rozhodnutia odbornej poroty udelíme špeciálne ceny za príbehy, ktoré sa budú najviac približovať téme a ktoré budú mať najväčšiu umeleckú hodnotu. Články si môžete propagovať na facebooku, alebo inou formou, ktorú si zvolíte.

Súťaž začína 17. septembra, príspevky posielajte do 7. decembra 2015, zverejnenie výsledkov je naplánované na 14. decembra 2015.



Články môžete posielať e-mailom na skolskyservis@tasr.sk, alebo sa autori môžu zaregistrovať na portáli Školský servis.

Všetky články a diskusie pod článkami sa budú zrkadliť aj na portáli www.nebudotrokdrog.sk.