Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Súťaž vysokohorských nosičov Nosičská stovka slávi jubileum

Na archívnej snímke jeden zo súťažiacich nosičov so stokilogramovým nákladom vyráža na trať počas 14. ročníka Memoriálu Juraja Petranského - Nosičskej stovky z Hrebienka na Zamkovského chatu vo Vysokých Tatrách 13. júna 2015. Archívna snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vysokohorskí nosiči nepochybne patria k nášmu národnému kultúrnemu bohatstvu, ktoré stojí za to udržiavať a pripomínať širokej verejnosti, uviedol Štefan Bačkor.

Starý Smokovec 5. júna (TASR) – Súťaž vysokohorských nosičov vo vynesení 100 kilogramov ťažkého nákladu z Hrebienka na Zamkovského chatu "Nosičská stovka", ktorá je zároveň Memoriálom Juraja Petranského, sa v sobotu koná v 20. ročníku. Profesionálni nosiči a zmiešané dvojice počas nej absolvujú približne dva kilometre s 200-metrovým prevýšením.

"Som veľmi rád, že nosičská tradícia je na Slovensku stále živá. Vysokohorskí nosiči nepochybne patria k nášmu národnému kultúrnemu bohatstvu, ktoré stojí za to udržiavať a pripomínať širokej verejnosti," uviedol Štefan Bačkor, pretekár a spoluorganizátor Nosičskej stovky.

Ako priblížila Zdenka Huňady, tlačová hovorkyňa pivovaru, ktorý je tohtoročným sponzorom podujatia, tradičnú trasu zvládnu najrýchlejší nosiči v čase pod 45 minút. I tento rok na nich čakajú v cieli odmeny, na všetkých zúčastnených pretekárov občerstvenie a kultúrny program.