Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Počet každodenných fajčiarov vo svete sa priblížil k miliarde

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

V súčasnosti fajčí asi 31 percent mužov a šesť percent žien v porovnaní so 41 percentami mužov a desiatimi percentami žien v roku 1980.

Londýn 8. januára (TASR) - Aj keď obľuba fajčenia v mnohých častiach sveta klesá, z globálnych údajov vyplýva, že celkový počet fajčiarov sa zvyšuje. Fajčí viac ľudí ako pred 30 rokmi, informovala dnes BBC, podľa expertov to však súvisí s celosvetovým rastom populácie.

Údaje zo 187 krajín ukázali, že v roku 2012 fajčilo denne 967 miliónov ľudí v porovnaní so 721 miliónmi v roku 1980. Keďže sa celosvetová populácia za uplynulých 50 rokov viac ako zdvojnásobila na sedem miliárd ľudí, zlozvyku fajčenia jednoducho prepadlo viac ľudí. Vyplýva to zo správy nezávislého Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) pri University of Washington.

Podľa nej počty fajčiarov v uplynulých rokoch stúpli v niektorých veľkých krajinách ako sú Čína, Rusko či Bangladéš. Podiel fajčiarov vo svetovej populácii však klesol.

V súčasnosti fajčí asi 31 percent mužov a šesť percent žien v porovnaní so 41 percentami mužov a desiatimi percentami žien v roku 1980. Najvyšší počet každodenných fajčiarov pripadá na Východný Timor, Indonéziu, Kiribati, Arménsko a Papuu Novú Guineu, naopak najnižší - iba päťpercentný - na dva karibské ostrovy Antiguu a Barbudu.

Krajiny ako Kanada, Island, Nórsko či Mexiko boli podľa IHME najúspešnejšie v presviedčaní svojich občanov, aby prestali, alebo ani nezačínali fajčiť.

Z výsledkov výskumu tiež vyplýva, že najviac zdravotných problémov majú obyvatelia krajín, kde sa často a veľa fajčí, konkrétne v Grécku, Írsku, Taliansku a Japonsku, ale aj v Číne, Kuvajte, na Filipínach, v Rusku, Švajčiarsku a Uruguaji.

Svetová zdravotnícka organizácia upozornila, že je možné zachrániť milióny životov vyšším zdaňovaním cigariet a rozširovaním zákazu fajčenia.

Globálne sa v roku 2012 vyfajčilo odhadom 6,25 bilióna cigariet v porovnaní s takmer piatimi biliónmi v roku 1980.