Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Po šiestich rokoch sa na území Slovenska vyskytla besnota

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od 8. januára 2013 bolo na Slovensku potvrdených sedem prípadov besnoty.

Edinburgh/Bratislava/Bardejov 28. septembra (TASR) - Cieľom podujatí, ktoré sa organizujú pri príležitosti Svetového dňa besnoty pripadajúceho na 28. septembra, je upriamiť pozornosť verejnosti na skutočnosť, že ide o ešte stále pomerne rozsiahly zdravotnícky problém. Ďalším cieľom tohto dňa je zdôrazniť, že existujú preventívne opatrenia, ktorými sa dá besnota odstrániť - zameraním sa na jej odstraňovanie v zvieracom prostredí.

Na území Slovenskej republiky (SR) od augusta 2006 do januára 2013 nebol potvrdený ani jeden prípad besnoty. Od 8. januára 2013 bolo na Slovensku potvrdených sedem prípadov besnoty a podľa informácií uverejnených na internetovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, prípady besnoty sa vyskytli v okrese Bardejov. Štyrikrát išlo o líšku, raz o kunu a dvakrát o psa.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá sa sponzorsky spolupodieľa na podujatiach v rámci Svetového dňa besnoty už v minulosti informovala, že akcie majú obyvateľstvo priviesť k lepšiemu poznaniu následkov besnoty, možnostiam jej predchádzania, očkovania a spôsobov odstraňovania ochorenia na ľuďoch a zvieratách.

Podľa WHO ročne podľahne besnote vo svete okolo 55.000 osôb. Okrem toho asi desať miliónov ľudí najmä v Ázii a Afrike dostane vakcínu proti besnote, keď ich pohryzie zviera, najčastejšie pes.

V prípade, ak človeka pohryzie zviera podozrivé na besnotu, je potrebné, aby postihnutý dostal čím skôr očkovaciu látku a predišlo sa tak ochoreniu.

Besnota je infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Ide o akútne ochorenie zvierat prenosné na človeka. Vírus besnoty sa v mieste poranenia (uhryznutím, poškriabaním alebo inak) zvieraťom šíri nervami do centrálneho nervového systému. Prejavuje sa horúčkou, bolesťami hlavy, slabosťou, svrbením a bolestivosťou v rane. Liečba je podporná, ochorenie sa končieva smrťou.

Zdrojom sú choré zvieratá - mačky, psy, líšky, vlky.