Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

James Bond má 50 rokov

Sean Connery ako James Bond vo filme Nikdy nehovor nikdy. Foto: TASR/AP Photo

Presne dnes uplynie polstoročie od svetovej premiéry prvej filmovej bondovky Dr. No so Seanom Connerym v hlavnej úlohe.

Londýn/New York 5. októbra (TASR) - Výstava a retrospektívna prehliadka filmov v priestoroch Múzea moderného umenia v New Yorku, výročný koncert Music of Bond Night v Los Angeles alebo charitatívna aukcia memorabílií dražobného domu Christie's na Britských ostrovoch, to sú iba niektoré z podujatí, pripravovaných na Svetový deň Jamesa Bonda, 5. októbra 2012. Práve dnes oslavuje polstoročie od svetovej premiéry prvej filmovej bondovky Dr. No so Seanom Connerym v hlavnej úlohe.

V Singapure sa na mrakodrape Marina Bay Sands objaví bondovské logo k okrúhlemu jubileu.

Vo viacerých krajinách niekoľkých kontinentov, vrátane Austrálie, Francúzska, Indie, Japonska, Mexika alebo Ruska uvedú nový celovečerný dokument Everything or Nothing: The Untold Story of 007 o polstoročí agenta 007 Jej Veličenstva s dôrazom na úsilie autora jeho literárnej podoby Iana Fleminga a filmových producentov Alberta R. Broccolliho a Harryho Saltzmana dostať ho na strieborné plátno.

V rozhlasovom vysielaní mnohých staníc sa prioritne objavia filmové melódie z doterajších bondoviek.

Očakávajú sa aj rôzne ďalšie akcie stúpencov tohto akčného hrdinu, a to nielen vo Veľkej Británii a USA, ale aj mnohých iných krajinách.



Už v utorok sa prvá bondovka objavila na jediný večer v programe siedmich vybraných kín ČR. Film Dr. No mali tak vôbec po prvý raz možnosť vidieť na filmovom plátne diváci v troch pražských biografoch, ako aj v kinách v Brne, Ostrave, Pardubiciach a Plzni, a to v remasterovanej podobe.

V rovnakom čase sa v podobnom duchu konali projekcie starej bondovky aj v slovenskej sieti multiplexov.

V Maďarsku sa distributéri rozhodli pre znovuuvedenie najlepších snímok s populárnym hrdinom počas nadchádzajúceho víkendu, a to v štyroch budapeštianskych a štyroch vidieckych kinách.

Koncom októbra sa Bondovi stúpenci aj na Slovensku môžu tešiť na jeho ďalšie filmové dobrodružstvo Skyfall v hlavnej úlohe s Danielom Craigom, tentoraz v réžii Sama Mendesa.


Podoby Jamesa Bonda v obraze