Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Svetový deň oceánov: Oceány zohrávajú úlohu prameňa života

Pohľad na Atlantický oceán Foto: TASR/AP

Svetový deň oceánov bol vyhlásený v roku 1992 na Konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji v Riu de Janeiro na návrh Kanady.

New York/Paríž 8. júna (TASR) - Mnohé organizácie v desiatkach štátoch sveta sa 8. júna podieľajú na propagácii Svetového dňa oceánov. Tento deň sa tradične slávi prakticky na všetkých kontinentoch v akváriách, námorných múzeách, vzdelávacích inštitúciách a v ústavoch na ochranu morí. Hlavnou témou na roky 2013 a 2013 je: "Spolu máme silu chrániť oceán!".

V programe k Svetovému dňu oceánov už tradične bývajú pripravené hry, rôzne dielne, prednášky a osvetové filmy so zameraním na ochranu oceánov. Zároveň počas tohto dňa aktivisti, vedeckí pracovníci i ochranári informujú širokú verejnosť o všetkom, čo ohrozuje oceány a o tom, aký dosah to má či bude mať na život ľudí.

Svetový deň oceánov pripomína, že oceány zohrávajú úlohu prameňa života. Oceány pokrývajú viac ako dve tretiny Zeme a zohrávajú dôležitú úlohu na utváranie klímy aj čistoty ovzdušia.

Všetko, čo človek robí tam, kde žije a pracuje, môže mať pozitívny i negatívny dosah na jednotlivé oceány. Ochranárske organizácie varujú: do oceánov sa dostávajú ročne milióny ton odpadu, v nadmernom množstve sa lovia ryby, prípadne rybári už dosiahli hraničnú úroveň výlovu. Klimatické zmeny, najmä otepľovanie ovzdušia, negatívne pôsobia na život v oceánoch a zhoršujú jeho kvalitu. Tým aj kvalitu života samotných obyvateľov v prímorských oblastiach na mnohých miestach Zeme. To sa dá napraviť, ale ľudia musia zmeniť svoje správanie a pochopiť: život ich a budúcich generácií závisí od zachovania života v oceánoch.

Svetový oceán produkuje väčšinu kyslíka

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo
Svetový oceán produkuje väčšinu kyslíka, ktorý ľudia dýchajú, poskytuje im potravu, reguluje klímu, čistí vodu, je potenciálnou lekárňou, umelcom ponúka bezhraničnú inšpiráciu. Človek si ho však mýli so smetiskom, decimuje rybie populácie, ničí rozhodujúce a nenahraditeľné biotopy, narúša základné reprodukčné kapacity oceánu len preto, lebo oceán pokladá za - samozrejmosť.

Svetový deň oceánov bol vyhlásený v roku 1992 na Konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji v Riu de Janeiro na návrh Kanady. Hoci nemal štatút oficiálneho svetového dňa pod záštitou OSN, nikdy to nezmenšovalo jeho význam. Od roku 1998 ho podporovala Medzivládna oceánografická komisia UNESCO.

Od roku 2003 rôzne organizácie, napríklad Globálne fórum oceánov, Organizácia Svetový oceán a The Ocean Project úzko spolupracovali pri podporovaní a koordinovaní aktivít či podujatí akvárií, ZOO, múzeí, stredísk vedy, výchovných inštitúcií, mimovládnych organizácií aj podnikov na celom svete, aby sa 8. jún stal oficiálne svetovým dňom.

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 8. jún od roku 2009 za Svetový deň v rezolúcii A/RES/63/11, Oceány a morské právo. Tento úspech bol výsledkom spoločného úsilia všetkých milovníkov morí a oceánov na celom svete za minulé roky.