Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Svetový deň životného prostredia je venovaný obnoveniu ekosystémov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôraz, ktorý sa kladie na ekosystémy, je prirodzený a zákonitý.

Islamabad/New York 5. júna (TASR) – Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadá na 5. jún, sa každý rok zameriava na aktuálnu environmentálnu tému. Tento rok, keď sa hostiteľskou krajinou stal Pakistan, je venovaný téme obnovenia ekosystémov a vzťahu človeka k prírode.

Okrem toho sa tohtoročný Svetový deň životného prostredia stane zároveň oficiálnym začiatkom Desaťročia OSN pre obnovenie ekosystémov (2021 – 2030). Jeho cieľom je na jednej strane zabrániť a zastaviť znevažovanie i ničenie ekosystémov na celom svete – a na strane druhej obnoviť stovky miliónov hektárov zahŕňajúcich tak suchozemské, ako aj vodné ekosystémy.

Dôraz, ktorý sa kladie na ekosystémy, je prirodzený a zákonitý. Veď napríklad podľa údajov OSN ročne ubúda na Zemi vyše 4,7 milióna hektárov lesov, čo je na porovnanie viac ako rozloha Dánska, a takmer 50 percent koralových útesov planéty stratilo ľudstvo už definitívne.

"Nemôžeme vrátiť čas späť, ale môžeme vysádzať stromy, urobiť mestá zelenšími, obnovovať parky, čistiť rieky i pobrežia. My – to je pokolenie, ktoré sa vie spriateliť s prírodou. Poďme, nebudeme sa znepokojovať, ale aktívne konať," vyzýva OSN na svojich stránkach pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa životného prostredia.

Svetový deň životného prostredia sa pripomína 5. júna od roku 1974. Vyhlásila ho Organizácia spojených národov (OSN) ako spomienku na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí. Konala sa 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom Je len jedna zem. Konferencia sa stala iniciátorom vzniku Programu OSN pre životné prostredie (UNEP), ktorý bol založený 15. decembra 1972.

Počas rokov sa Svetový deň životného prostredia postupne premenil na najväčšiu globálnu ekologickú informačnú platformu s cieľom upozorniť svetovú verejnosť na problematiku ochrany životného prostredia. Každý rok sa do neho zapája viac ako 150 krajín.