Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Svetoznámy český huslista Václav Hudeček má 70 rokov

Na archívnej snímke z 12. mája 1996 český huslista Václav Hudeček vystupuje počas benefičného koncertu v prospech hluchoslepých detí, ktorý sa uskutočnil v rámci 41. ročníka Košickej hudobnej jari. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

V jeho podaní si publikum mohlo vypočuť skladby hudobných géniov ako Antonín Dvořák, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven či Niccolo Paganini.

Rožmitál pod Třemšínem/Bratislava 7. júna (TASR) - Charizmatický husľový virtuóz a pedagóg Václav Hudeček patrí medzi popredných umelcov českej klasickej hudobnej scény, na ktorej pôsobí už vyše 50 rokov.

Svoju úspešnú kariéru odštartoval v novembri 1967 koncertom v Londýne a od tej doby vystúpil na javiskách po celej Európe, v Spojených štátoch amerických, Kanade i v Austrálii. Výrazný vplyv na jeho umeleckú tvorbu mala spolupráca s jednou z najväčších osobností hudby 20. storočia, legendárnym huslistom Davidom Oistrachom.

Fenomenálny hudobník Václav Hudeček sa v utorok 7. júna dožíva 70 rokov.

Narodil sa 7. júna 1952 v meste Rožmitál pod Třemšínem v okrese Příbram. Hudobné nadanie rozvíjal vďaka svojmu otcovi - amatérskemu muzikantovi, ktorý bol civilným povolaním veterinár. Len vo veku 12 rokov prijali Hudečka ako výnimočný talent na pražské konzervatórium a v roku 1973 sa stal absolventom Akademie múzických umění v Prahe. Zúčastnil sa na mnohých domácich i medzinárodných súťažiach, väčšiu pozornosť na seba upútal víťazstvom v súťaži Concertino Praga (1967) v kategórii Hra na husle.

Ako 15-ročný sa spolu s Royal Philharmonic Orchestra predviedol na koncerte v Londýne, kde sa stretol s huslistom Davidom Oistrachom. Tento svetoznámy ruský umelec sa v rokoch 1970-1974 stal jeho pedagógom a Hudeček sa dodnes hlási k odkazu svojho učiteľa aj k súčasným velikánom ruskej husľovej školy ako Pavel Kogan či Dmitrij Sitkoveckij.

Hudečkovo technické majstrovstvo spojené so sympatickým vystupovaním ho priviedlo na najprestížnejšie svetové pódia ako napríklad Carnegie Hall (USA), Royal Festival Hall (Spojené kráľovstvo), Suntory Hall (Japonsko), Osaka Festival Hall (Japonsko) či Sydney Opera (Austrália). V jeho podaní si publikum mohlo vypočuť skladby hudobných géniov ako Antonín Dvořák, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven či Niccolo Paganini.

Veľký úspech v podobe zlatej a platinovej dosky zaznamenal spolu s dirigentom Pavlom Koganom v roku 1992 vďaka albumu Le Quattro Stagioni (Štyri ročné obdobia), na ktorom zazneli aranžmány talianskeho barokového skladateľa Antonia Vivaldiho.

Husľový virtuóz Václav Hudeček sa nevenuje len skladbám starých majstrov, ale rozširuje svoj repertoár aj o diela 20. storočia (Leoš Janáček, Sergej Sergejevič Prokofiev).

Jeho manželkou je od roku 1977 česká herečka a neskôr spisovateľka Eva Hudečková, s ktorou už vyše dve desaťročia vedú Akadémiu Václava Hudečka v Luhačoviciach vychovávajúcu ďalšiu generáciu špičkových hudobných umelcov.

Václav Hudeček získal viacero ocenení. V roku 2007 mu český prezident Václav Klaus udelil Medailu Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia. V roku 2012 si prevzal striebornú medailu hlavného mesta Prahy a o tri roky neskôr prestížne talianske štátne občianske vyznamenanie Rád rytiera talianskej hviezdy Cavaliere dell’Ordine della Stella d‘Italia.