Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Svišť Phil predpovedal v USA ďalších šesť týždňov krutej zimy

Najslávnejší svišť sveta Phil Foto: TASR/AP

Aj iné americké štáty majú svojich svištích meteorológov, napríklad Západná Virgínia, Ohio a Georgia, ale Phil je najslávnejší.

Washington 2. februára (TASR) - Spojené štáty, ktoré už trápi krutá zima, môžu očakávať také isté počasie aj naďalej.

Ukazuje to 128-ročná tradícia predpovedania počasia, ktorého autorom je svišť menom Phil z lesíka pri meste Punxsutawney v štáte Pennsylvánia. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Američania sa o takomto čase v zime už nemôžu dočkať jari a tak sa vždy 2. februára, na Hromnice, opýtajú svišťa, kedy jar príde. Svište sa totiž podľa presvedčenia prvých nemeckých osadníkov práve v tento deň budia zo zimného spánku.

Phila dnes vytiahli z nory, aby predpovedal počasie. Podľa ľudovej tradície ak vidí svoj tieň, zľakne sa a zalezie späť, a to znamená, že v USA budú mať ďalších šesť týždňov zimu. Ak zvieratko tieň nevidí, pretože je zamračené, zvyšok zimy bude mierny a jar príde čoskoro.

Dnes sa ozvalo z davu zvedavcov stojacich neďaleko nory hromadné zašomranie - členovia Svištieho klubu z Punxsutawney im totiž oznámili, že chlpatý tvor predpovedal pokračovanie mrazivej zimy.

Aj iné americké štáty majú svojich svištích meteorológov, napríklad Západná Virgínia, Ohio a Georgia, ale Phil je najslávnejší. Jeho sláva bola spečatená dokonca aj vo filme Na Hromnice o deň viac z roku 1993, kde hral hlavnú úlohu herec Bill Murray.

Philove predpovede veru nie sú vždy správne. Vlani napríklad predpokladal rýchly príchod jari, ale v marci a apríli zasiahli Spojené štáty zimné búrky, napísala agentúra DPA.