Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Takmer miliónu podvyživených afrických detí do päť rokov hrozí smrť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo Farah Abdi Warsameh

Pás krajín pod saharskou púšťou, nazývaný Sahel, je zónou, do ktorej sa po viac ako dvadsiatich rokoch vrátili extrémne suchá. Podľa OSN je v priamom ohrození života až 10 miliónov ľudí.

New York 4. apríla (TASR) - V najbližších mesiacoch môže v západnej Afrike na podvýživu umrieť až 20 percent detí vo veku do päť rokov, informoval Detský fond OSN (UNICEF).

Krajiny západnej Afriky podľa neho bojujú o holé prežite. Celý minulý rok v tomto regióne nepršalo, vysychajú zdroje vody, chýba tráva pre dobytok a suchá pôda je neúrodná. Následkom je nedostatok jedla a vody, predražené plodiny na trhu a rastúci počet ťažko podvyživených detí.

"Je to ten najhorší scenár, aký si dokážete predstaviť – minimálne jeden milión detí, ktoré sú buď novorodenci alebo deti v predškolskom veku. Všetky môžu prísť o život pre podvýživu. Smrť hrozí každému piatemu dieťaťu spomedzi tých, ktoré nemajú ani päť rokov," uviedol David Gressly, regionálny riaditeľ UNICEF pre západoafrické krajiny.

Terénni pracovníci UNICEF podľa neho robia, čo je v ich silách, aby pomohli tým najbezbrannejším, ale bez podpory darcov je práca UNICEF veľmi limitovaná.

Ohrozené deti najviac potrebujú pitnú vodu, terapeutické mlieko, špeciálnu výživu v arašidovej paste a sušienky s vysokou nutričnou hodnotou.

Pás krajín pod saharskou púšťou, nazývaný Sahel, je zónou, do ktorej sa po viac ako dvadsiatich rokoch vrátili extrémne suchá. Podľa OSN je v priamom ohrození života až 10 miliónov ľudí. V najbližších mesiacoch hrozí smrť pre podvýživu takmer miliónu detí vo veku do päť rokov. Pracovníci v teréne hovoria, že situácia sa rýchlo zhoršuje.

Najhoršie je na tom osem krajín – Čad, Burkina Faso, Mauritánia, Mali, Niger a sever Nigérie, Kamerunu a Senegalu. Situáciu zhoršuje migrácia utečencov z krajín z Afrického rohu a tých, ktorí sa snažia uniknúť ozbrojenému konfliktu v Mali. Informácie pre TASR poskytla Anna Beňová z organizácie UNICEF Slovensko.