Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Taliansky expremiér a mediálny magnát Berlusconi sa dožíva 85 rokov

Na archívnej snímke Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Aj vo vysokom veku je Berlusconi, ktorý vlani v septembri prekonal koronavírus a tiež obojstranný zápal pľúc, stále politicky aktívny.

Miláno 29. septembra (TASR) - Tlačový magnát, podnikateľ a politik - v rokoch 1994 až 2011 štvornásobný taliansky premiér - Silvio Berlusconi je jedným z najbohatších mužov Talianska. Na domácej politickej scéne je však vnímaný rozporuplne - jeho priaznivci ho vidia ako neomylného záchrancu Talianska neustále napádaného ľavicovými protivníkmi, zatiaľ čo politickí súperi ho označujú za skorumpovaného megalomana, ktorého kariéru sprevádzali početné škandály.

V stredu 29. septembra sa viacnásobný predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi dožíva 85 rokov.

Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne v rodine bankového úradníka. Od detstva ho priťahoval svet veľkého biznisu. Počas štúdií práva na univerzite v rodnom meste si privyrábal predajom vákuových čističov, fotografovaním a spevom na výletných parníkoch. Po skončení vysokoškolských štúdií začal pracovať v banke svojho otca.

V roku 1978 založil vplyvnú súkromnú mediálnu spoločnosť Fininvest a v roku 1986 sa stal majiteľom a dlhoročným prezidentom futbalového klubu AC Miláno.

V marci 1994 s novozaloženou politickou stranou Forza Italia (FI, Taliansko vpred) porazil Silvio Berlusconi ľavicový blok a 10. mája 1994 sa postavil po prvý raz na čelo talianskej vlády. Vládol však len do januára 1995, pretože po vzájomných nezhodách vo vládnej koalícii podal demisiu.

Do vysokej politiky sa vrátil v lete roku 2001 po víťazných parlamentných voľbách. Od júna 2001 do mája 2006 stál na čele dvoch talianskych vlád. Následne bol dva roky v opozícii a do premiérskeho kresla opäť zasadol v máji 2008.

V decembri 2010 tesne prežil hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu. Hlasovanie nasledovalo po sérii škandálov, vnútrostraníckych bojov a rozchode Berlusconiho s dlhoročným spojencom a predsedom dolnej komory talianskeho parlamentu Gianfrancom Finim. Vo funkcii premiéra skončil 16. novembra 2011.

Silvio Berlusconi čelil viacerým súdnym procesom, ktoré sa týkali korupcie, daňového podvodu a obvinení, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Premiér tieto obvinenia vždy rozhodne odmietal.

Silvio Berlusconi, foto z archívu
Foto: TASR/AP


V roku 2013 usvedčili Berlusconiho z daňových únikov, čo viedlo k jeho vylúčeniu z hornej komory talianskeho parlamentu a pôvodne šesťročnému zákazu zastávať akúkoľvek volenú funkciu. Tento zákaz milánsky súd v roku 2018 zrušil na základe údajného expremiérovho "dobrého správania".

V posledných rokoch sa s menom Silvia Berlusconiho spája najmä aféra známa ako "bunga bunga", ktorá je spätá s tanečnicou z nočného klubu, Maročankou Karim Mahrúgovou, prezývanou Ruby. Tá sa zúčastňovala na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom a ona mala v tom čase iba 17 rokov.

Maročanka Karima el-Mahrougová alias Ruby, známa zo sexuálneho škandálu s talianskym expremiérom Silviom Berlusconim, sedí v súdnej sieni pred jej vypovedaním po prvýkrát ako svedok v Miláne 14. januára 2013.
Foto: TASR/AP


V prvom súdnom procese bol v júni 2013 odsúdený za sexuálne večierky a za zneužitie právomoci na sedem rokov väzenia a doživotný zákaz vykonávať verejné funkcie. Tento verdikt však odvolací súd v Miláne v júli 2014 zrušil a Najvyšší súd v Ríme v marci 2015 potvrdil oslobodzujúci rozsudok nad bývalým premiérom.

Kauza "bunga bunga" ale miliardára a mediálneho magnáta Berlusconiho prenasleduje naďalej, keď je v rovnakom prípade obvinený z údajného podplácania svedkov so zámerom zaistiť si oslobodzujúci rozsudok. Súdne pojednávania sa však už roky odkladajú s ohľadom na jeho zdravotný stav.

Stúpenci bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho s transparentom pred jeho rezidenciou 11. marca 2015 v Ríme.
Foto: TASR/AP


Aj vo vysokom veku je však Silvio Berlusconi, ktorý vlani v septembri prekonal koronavírus a tiež obojstranný zápal pľúc, stále politicky aktívny. V júli 2019 sa stal vo veku 82 rokov najstarším členom Európskeho parlamentu (EP).

Najdlhšie slúžiaci premiér v povojnovom období Talianska je známy svojim blízkym priateľstvom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Často sa stretávajú, či už v Rusku alebo v Taliansku. "Ruský prezident Vladimir Putin nemal pravdepodobne s nijakým zo súčasných politikov taký blízky vzťah, ako to bolo s (bývalým) talianskym premiérom Silviom Berlusconim a (niekdajším) spolkovým kancelárom Gerhardom Schrderom," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v interview pre ruský týždenník Argumenty a fakty.