Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Tipy, vďaka ktorým bude vaša jazda na motorke vždy pohodlná a bezpečná

Ilustračné foto Foto: Chlorophylle Photography/Shutterstock.com

Ste zapálení pre motorky a hľadáte užitočné rady, ako si vybrať správne oblečenie z hľadiska bezpečnosti a kvality? Chcete sa vyhnúť chybám v dôsledku nízkeho povedomia o nevyhnutných vlastnostiach, ktoré musí oblečenie na motorku spĺňať?

Bratislava 21. februára (OTS) - Tu je jednoduchý návod, ktorý vám pomôže nerobiť žiadne chyby a byť s výberom potrebných doplnkov na jazdu na motorke maximálne spokojný.

Bezpečnosť na prvom mieste
Prvá vec, ktorú je potrebné zvážiť pri kúpe nového oblečenia na motorku, je otázka jeho bezpečnosti. V tomto prípade nemusí byť odev vždy nevyhnutne krásny, ale v prvom rade bezpečný. Estetický faktor preto odložte na chvíľu bokom a zamerajte sa hlavne na vlastnosti, vďaka ktorým je výrobok v prípade nehôd či ťažkých pádov maximálne bezpečný. Samozrejme, aj oko chce svoje, no nerobte z módy a dizajnu rozhodujúci faktor pri rozhodovaní o kúpe.

Prilba je základ
K základnému oblečeniu na motorku patrí prilba, pretože poranenie hlavy môže byť v prípade nehody alebo pádu pre motorkára najväčším rizikom. Celotvárové a kvalitné prilby HJC sú najlepším riešením pre úplnú ochranu a zároveň sú funkčné, aby vás lepšie ochránili pred nepriaznivým počasím a zimou.

Pohodlné, ľahké a zvyčajne vybavené mnohými vetracími otvormi, ktoré veľmi efektívne rozptyľujú teplo. Môžu byť vyrobené z veľmi ľahkých materiálov, ako je uhlík a sklolaminát a môžu mať uvoľňovací uzáver aj dvojitý krúžkový uzáver. Stačí si vybrať z množstva dostupných modelov.

Myslite na svoj komfort
Ďalšou otázkou, ktorú treba vziať do úvahy pri výbere oblečenia na motorku, je faktor pohodlia. Oblečenie motorkára musí byť čo najpohodlnejšie a najdynamickejšie a nesmie vodiča obťažovať.

Bunda, rukavice, kombinéza a pevné čižmy na motorku vás dobre chránia najmä pred vetrom, dažďom a akýmikoľvek nečistotami, kamienkami, hmyzom, ktorý môže zasiahnuť počas jazdy a odvrátiť vašu pozornosť od cesty. Treba však myslieť aj na svoje pohodlie. Aj nízky komfort vás môže len zbytočne rozptyľovať.

Ilustračné foto
Foto: OB production/Shutterstock.com


Zvážte ročné obdobie
Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť pri kúpe odevu na motorku, je ročné obdobie, v ktorom ho chcete nosiť.
Ak ste zvyknutí používať motorku len v lete a na jar, je vhodné zvoliť oblečenie z cordury a perforovanej látky, ktoré zaručia väčšiu ventiláciu pri zachovaní primeranej ochrany pri jazde. Obyčajne odevy vyrobené z týchto materiálov umožňujú pridanie vypchávok alebo vodoodpudivých membrán, čo z nich robí všestranné a použiteľné odevy aj pri nižších teplotách.

Vynikajúce riešenie, ktoré môže byť užitočné pre prispôsobenie vášho moto oblečenia rôznym poveternostným podmienkam, je použitie technickej bielizne, doplnkov a iných typov oblečenia, ktoré je špeciálne navrhnuté tak, aby pomohlo motorkárovi v zime bojovať s chladom, v lete s nepríjemným potom.

Ta na to pri výbere oblečenia a doplnkov na motorku myslite a o bezpečie a pohodlie bude postarané.