Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Husle, na ktorých sa hralo počas potápania Titanicu, idú do dražby

Husle, patriace podľa presvedčenia odborníkov kapelníkovi na Titatnicu Wallaceovi Hartleymu, idú v sobotu do dražby. Foto: TASR/AP

Podľa niektorých záznamov hrala kapela cirkevnú pieseň "Bližšie k tebe, môj Bože", aby nadránom 15. apríla 1912 povzbudila pasažierov nastupujúcich do záchranných člnov.

Londýn 18. októbra (TASR) - Je to hlboko dojímavá scéna pre každého, kto videl film Titanic: keď sa loď potápa do ľadových vôd, hudobníci ešte naposledy hrajú pre pasažierov. So stoickým pokojom a odhodlaním, až do posledných chvíľ.

Žiaden muzikant katastrofu z roku 1912 v severnom Atlantiku neprežil, ale husle, patriace podľa presvedčenia odborníkov kapelníkovi Wallaceovi Hartleymu, idú v sobotu do dražby.

"Je to pozoruhodný kus histórie," citovala dnes agentúra AP Andrewa Aldridga z aukčnej spoločnosti Henry Aldridge and Son. "Som dražiteľom už 20 rokov, ale ešte nikdy som nevidel predmet, ktorý vyvoláva v ľuďoch taký príval emócií," dodal.

Na husliach je Hartleyho meno a podľa dostupných správ sa našli v mori pri hudobníkovom tele vyše týždeň po potopení Titanicu.

Aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son, ktorá sa špecializuje na spomienkové predmety z Titanicu, očakáva, že husle sa predajú za vyše 200.000 libier (236.650 eur). Dražba sa bude konať v sobotu v juhoanglickom grófstve Wiltshire.

VIDEO: Titanic - Concerto de violino





Hartley a jeho sedem kolegov z kapely bolo medzi 1517 ľuďmi na palube Titanicu, ktorí zahynuli, keď loď narazila na ľadovec a potopila sa.

Aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son, ktorá sa špecializuje na spomienkové predmety z Titanicu, očakáva, že husle sa predajú za vyše 200.000 libier (236.650 eur).
Foto: TASR/AP
Podľa niektorých záznamov hrala kapela cirkevnú pieseň "Bližšie k tebe, môj Bože", aby nadránom 15. apríla 1912 povzbudila pasažierov nastupujúcich do záchranných člnov.

Hudobníkov pokladajú za hrdinov, pretože sa vzdali šance uniknúť z lode a zachrániť si životy.

"Pán Hartley a jeho kapela boli veľmi statoční ľudia... stáli na svojich miestach až do trpkého konca," uviedol Aldridge.

Aukčná spoločnosť oznámila, že husle od ich získania v roku 2006 podrobila početným testom pravosti. Tento rok už skôr zverejnila informáciu, že husle sú "neodškriepiteľne Hartleyho".

Husle nemeckej výroby boli darom od Hartleyho snúbenice Marie Robinsonovej a je na nich vyrytý nápis "Pre Wallacea od Marie pri príležitosti našich zásnub". Už sa na nich nedá hrať, upozornil Aldridge.