Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Svetový deň hudby je v znamení 50. výročia singla Love Me Do

Skupina When the music na Mlynskej ulici v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Cieľom Sviatku hudby je umožniť amatérskym hudobníkom, aby predviedli svoje umenie na verejnom priestore.

Paríž 19. júna (TASR) - V roku 1962 britská skupina The Beatles vydala svoj prvý singel Love Me Do. Jeho 50. výročie sa stalo témou 31. ročníka Sviatku hudby, ktorý pripadá na 21. júna.

Vo svete sa na Sviatok hudby, popri tradičných účastníkoch, pripravuje podujatiami aj čínska metropola Peking, v USA sa do iniciatívy zapojí Denver, v Európe sa stanú novými účastníkmi Sviatku hudby nemecké Brémy a poľské mesto Čenstochová. Vo švajčiarskej Ženeve má Sviatok hudby trvať tri dni, 22.-24. júna.

Sviatok hudby, kedysi známy aj pod anglickým názvom World Music Day, je veľké hudobné podujatie, na ktorom sa v deň letného slnovratu každý rok zúčastňujú milióny Francúzov a návštevníkov tejto krajiny. Pomerne často sa používa práve francúzsky názov sviatku, ale v niektorých štátoch využívajú vlastné pomenovania: Festa della Musica (Taliansko), Fiesta de la Música (Španielsko), v niektorých anglicky hovoriacich krajinách aj Make Music.



Do ulíc miest 21. júna vychádzajú profesionálni a amatérski hudobníci, aby hudbu oslávili hudbou. Každoročne sa k nemu pridruží približne 350 až 450 miest vo vyše 120 krajinách.

Sviatok hudby nie je festival. Ide o veľké bezplatné podujatie, otvorené pre všetkých - amatérskych i profesionálnych hudobníkov aj poslucháčov. Na uliciach a námestiach sa striedajú hudobné žánre s jediným cieľom: spopularizovať hudbu a priniesť ju ku všetkým poslucháčom bez ohľadu na vek alebo sociálne postavenie.

Sviatok hudby je pôvodnou myšlienkou skladateľa, novinára a organizátora hudobných podujatí Mauricea Fleureta z roku 1981, ktorú spopularizoval vtedajší francúzsky minister kultúry Jack Lang. Prvý ročník sa konal 21. júna 1982. Podujatie si každý rok získavalo nových prívržencov a zaznamenávalo úspechy. Deň 21. jún sa na oslavu hudby vybral preto, lebo ide o prvý letný deň. Aj v dávnej minulosti, v časoch pohanstva, sa v ten deň konali rôzne dobové oslavy. Z Francúzska sa Sviatok hudby "exportoval" do sveta v roku 1985 a už sa slávi prakticky na všetkých kontinentoch.

Cieľom Sviatku hudby je umožniť amatérskym hudobníkom, aby predviedli svoje umenie na verejnom priestore. Vďaka bezplatným koncertom amatérskych aj profesionálnych muzikantov sa ich interpretačná produkcia dostane k širokému okruhu poslucháčov. Tí majú možnosť vypočuť si rôzne hudobné žánre i tvorbu z rôznych kontinentov, teda klasickú, džezovú, rockovú, tradičnú hudbu a world music.

Od roku 2001 sa k oslavám pripájalo aj Slovensko, najmä v Bratislave a Košiciach.



Zdroje: www.fetedelamusique.culture.fr, www.culture.gouv.fr, www.outre-mer.gouv.fr, www.ville-ge.ch, www.fetedelamusique.lu