Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Trapézové plechy: Univerzálna strešná krytina

Ilustračné foto Foto: Snezhana_G / Shutterstock.com

Trapézové plechy predstavujú druh plechovej strešnej krytiny s účelnými funkciami a vzhľadom.

Bratislava 24. apríla (OTS) - Dizajn plechu nie je rovný, ale vlnitý špecifickým spôsobom – pri pohľade z profilu je možné vidieť geometrické útvary v podobe lichobežníkov, kde každý lichobežník má dve rovnomerné a dve nerovnomerné strany. Ktoré výhody so sebou prináša takto tvarovaná krytina? Aké dostupné druhy existujú?

Prečo sú trapézové plechy vhodné na zastrešenie?
Trapézové plechy sú vyrobené z veľmi odolného a úsporného materiálu, ktorý sa vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam používajú na pokrývanie striech a fasád rôznych typov objektov. Pre jednoduchú montáž a cenovú dostupnosť sa najčastejšie využívajú pri výstavbe veľkých priemyselných budov (napríklad výrobné haly). Svoje uplatnenie však nachádzajú aj na menších objektoch, ako krytiny zastávok, garáží, domácich prístreškov a ďalších.

Jednou z hlavných výhod trapézových plechov je ich odolnosť voči nepriaznivým podmienkam, ako sú búrky, silný nápor vetra, krupobitie, či iné poškodenia mechanického charakteru. Pre ich pevnosť a dostatočnú hrúbku znesú aj väčšie zaťaženie. Odolnosť a pevnosť materiálu je úzko spojená s dlhou životnosťou. Hoci majú trapézové plechy množstvo benefitov, výber vhodného druhu netreba podceňovať. Voľba správnej verzie zaručí nielen bezpečnosť, ale aj aspekt estetiky. Vo všeobecnosti viete nájsť niekoľko inovatívnych typov - tie sprevádzal dlhoročný vývoj pod dohľadom odborníkov. Aké trapézové plechy sú v súčasnosti najpoužívanejšie? Oboznámte sa so základnými druhmi.

Najčastejšie využívané typy trapézových plechov
Overená spoločnosť s dlhoročným pôsobením na trhu – Balex Metal, poskytuje krycie trapézové plechy, ktoré nájdu uplatnenie v priemyselnom odvetví, ale aj v bežnom domácom prostredí. Môžu poslúžiť ako strecha garáže, terasy, skladu, no s trochou kreativity z nich vytvoríte aj oplotenie, či vyvýšený záhradný kvetináč. Krycie trapézové plechy kráčajú s modernou dobou aj v oblasti výstavby rodinných domov – čoraz viac populárnejšie sa stáva využitie krytiny nielen na strechu, ale po celej ploche stavby.

Aj keď ide o produkt vyhľadávaný najmä pre svoje špeciálne vlastnosti, pre vysoký počet farebných odtieňov spĺňa aj dekoratívnu funkciu. Nachádzajú sa tu klasické farby v podobe čiernej, sivej, bielej, ale aj o niečo viac nezvyčajnejšie odtiene, ako je napríklad ohnivočervená, jedľovo zelená, alebo slonovinová. Hrúbka plechu v rozmedzí od 0,50 až 0,70 milimetrov je optimálna pre plnenie všetkých funkcií, ktorými sa krycie trapézové plechy vyznačujú. Antikondenzačná úprava si poradí s vlhkosťou tak, že dokáže zastaviť/pohltiť vodu aj o hmotnosti 900 gramov na meter štvorcový (voda sa pomocou správneho vetrania odparí). Najvhodnejšie antikondenzačné úpravy sú zároveň antibakteriálne, nevzniká na nich hrdza, sú vysoko nehorľavé a tlmia nežiadúcu akustiku, vytvorenú počas dažďa.

Ďalší typ trapézového plechu, využívaný hlavne ako prvok celého strešného systému nesie prívlastok konštrukčný. Konštrukčné trapézové plechy od Balex Metal znesú aj veľkú záťaž vďaka vhodne zvolenému druhu ocele s vysokou nosnosťou. Povrchová úprava, pokrývajúca vonkajšiu stranu plechu má hrúbku 15 mikrometrov a disponuje rovnakými ochrannými vlastnosťami, ako majú krycie trapézové plechy. Podľa preferencií si viete vybrať zo širokého množstva rozličných profilov.