Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Trump zvykne víkendovať na Floride, a tak mesto Thurmont nemá tržby

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Mesto dostal na mapu sveta a vždy, keď prišiel prezident a jeho hostia, prišli aj novinári, diplomati a podporný personál. A potom prišli aj turisti.

Washington 5. marca (TASR) – Víkendové prezidentské sídlo Camp David zíva prázdnotou. Donald Trump chodieva na víkendy výlučne do svojho súkromného sídla na Floride, čo spôsobuje vrásky na čele podnikateľov v meste Thurmont pri Camp Davide. Bez amerického prezidenta totiž nemá mesto ani slávu ani tržby.

Pre obyvateľov Thurmontu je Camp David zdrojom pýchy, slávy i zárobkov. Mesto dostal na mapu sveta a vždy, keď prišiel prezident a jeho hostia, prišli aj novinári, diplomati a podporný personál. A potom prišli aj turisti, ktorí chceli vidieť, kde sa to tí svetoví lídri stretávajú. Títo všetci sa potrebovali najesť, vyspať a kúpiť si suveníry.

"Je jasné, že Trump preferuje ružovkastý pôvab svojho sídla Mar-a-Lago na Floride pred pôvabom lesa v Camp Davide, odľahlého, tradičného prezidentského útočiska v Marylande," napísal denník The New York Times.

Oficiálne víkendové sídlo amerických prezidentov Camp David sa nachádza v štáte Maryland, necelých 100 kilometrov od Bieleho domu v horskom parku Catoctin. Bývalí prezidenti tam chodievali oddychovať, športovať, písať, stretávať sa s poradcami, vykonávať svetovú diplomaciu a dohadovať mierové zmluvy. Donald Trump tam však ešte nebol.

"Má to miesto dolu na Floride. Domnievam sa, že ak má niekto také miesto, tak preferuje pláž a pekné počasie," okomentoval pre denník The Washington Post výber Donalda Trumpa istý obyvateľ mesta Thurmont.

Prezidentské sídlo sa nachádza len niekoľko kilometrov od mesta v zalesnených kopcoch a na rozdiel od Trumpových pozlátených súkromných sídiel ponúka útulné drevené chatky a ticho lesa.

"Camp David ponúka zdanlivo nekonečný počet možností, ako uniknúť pred vírom udalostí v Bielom dome alebo pred hlukom protestujúcich vo Washingtone," napísali The New York Times.

Prezident Donald Trump má iný názor. "Camp David je veľmi vidiecky, je veľmi pekný, páčil by sa vám. Ale viete, ako dlho by sa vám páčil? Približne 30 minút," zhodnotil sídlo krátko pred nástupom do funkcie.

"Keď máte prezidenta, ktorý vlastní exkluzívny rezort, tak je ťažké uveriť, že Camp David bude využívaný," myslí si historik Douglas Brinkley. Pre The Washington Post dodal, že ľudia zvyknutí na luxusné hotely sa tam nebudú cítiť pohodlne.

Člen národnej bezpečnostnej rady prezidenta Jimmyho Cartera William B. Quandt sa však domnieva, že by nebolo vhodné, aby sa miestom podpísania významných diplomatických dohôd alebo symbolom amerického trávenia voľného času stali Trumpove okázalé nehnuteľnosti.

"Camp David je skromnejší a je viac v súlade s tým, s čím sa identifikujú bežní Američania. Veľa z nás si vie predstaviť pobyt na mieste ako Camp David, dovolenku v horách. Ale mnohí z nás si nevedia predstaviť pobyt v Mar-a-Lago," povedal pre The Washington Post.

Víkendy prezidenta v Camp Davide si vie lepšie predstaviť aj tajná služba. Oficiálne vládne sídlo má totiž na rozdiel od Mar-a-Lago zabudované bezpečnostné systémy a permanentne sú tam prítomní členovia armády.

Camp David bol pôvodne vybudovaný ako dovolenkové zariadenie pre vládnych zamestnancov. Na víkendové útočisko pre prezidentov ho v roku 1942 zmenil Franklin D. Roosevelt. Potreboval uniknúť pred letným horúcim a vlhkým vzduchom v hlavnom meste, ktorý mu spôsoboval problémy s dutinami. Tajná služba navrhovala niečo do 100 míľ (160 km) od Bieleho domu. Výber padol na lesnaté kopce v Marylande, kde býva o niekoľko stupňov chladnejšie.

Sídlo sa stalo svetovo známym hneď nasledujúci rok, keď tam Roosevelt hostil britského premiéra Winstona Churchilla. Camp David sa potom do pozornosti svetových médií dostal ešte mnohokrát. Napríklad keď sa tam stretli americký prezident Dwight D. Eisenhower a sovietsky líder Nikita Chruščov, alebo Ronald Reagan a britská premiérka Margaret Thatcherová.

V roku 1978 tam štátnici podpísali historickú mierovú dohodu medzi Egyptom a Izraelom, naopak v roku 2000 tam zlyhali rokovania medzi izraelskými a palestínskymi lídrami.

Ruský prezident Boris Jeľcin v Camp Davide dokonca 1. februára 1992 oslávil svoje 61. narodeniny. Od amerického partnera Georgea H. W. Busha dostal texaské kovbojské čižmy ozdobené americkou a ruskou vlajkou.

Spomedzi nedávnych sa stala známou napríklad fotografia z mája 2012, na ktorej lídri štátov G8 pozerajú zápas Ligy majstrov medzi Chelsea a Bayernom Mníchov.