Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Tučniak kráľovský, ktorý uviazol na novozélandskej pláži, zomrel

Na snímke tučniak kráľovský oddychuje v zoologickej záhrade 20. februára 2013 vo Wellingtone. Foto: TASR/AP

Za posledných 100 rokov boli zaznamenané len štyri takéto vtáky, ktoré priplávali na novozélandský Severný ostrov.

Wellington 22. februára (TASR) - Tučniak kráľovský, ktorého našli výletníci v nedeľu v kritickom stave a so zlyhávajúcimi obličkami na pláži na Novom Zélande, vyše 1600 kilometrov od jeho subantarktického domova, zomrel.

Oznámila to zoologická záhrada v metropole Wellington, ktorá sa tučniaka ujala. Veterinárka Lisa Argillová dnes povedala, že tučniakovi zrejme zlyhalo naraz viacero telesných orgánov. Podľa jej slov bol tiež veľmi vychudnutý, keď ho doviezli vážil iba 2,7 kilogramu. Zoo urobilo, čo mohlo, dodala.

Uviedla, že tučniak mal približne jeden rok, meral 50 centimetrov a jeho pohlavie nezistili. Tučniaky kráľovské zvyčajne dorastajú do výšky 75 centimetrov a hmotnosti približne 5,5 kilogramu.

Za posledných 100 rokov boli zaznamenané len štyri takéto vtáky, ktoré priplávali na novozélandský Severný ostrov.

Tučniaky kráľovské žijú zvyčajne na ostrove Macquarie v Tichom oceáne a v okolí tohto ostrova, teda približne na polceste medzi Novým Zélandom a Antarktídou.

Príchod tohto tučniaka oživil spomienky na iného - tučniaka cisárskeho prezývaného Happy Feet, ktorý sa zatúlal na Nový Zéland v roku 2011 a jeho uzdravovanie v zoo si podmanilo srdcia mnohých ľudí. Potom ho vypustili do oceánu a mal plávať na Antarktídu, ktorá jediná je jeho domovom.