Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Britským vedcom sa podarilo odhaliť záhadu faraóna Tutanchamona

Na archívnej snímke z 4. januára 2007 tvár múmie Tutanchamona v Údolí kráľov v Luxore. Foto: TASR/AP

Osud mladého vládcu starovekého Egypta bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l., keď ako 19-ročný zomrel.

Londýn 4. novembra (TASR) - Trvalo to tisíce rokov, ale kombinácia súdneho lekárstva na úrovni 21. storočia a trocha šťastia napokon pomohli odhaliť tajomstvo Tutanchamona - najznámejšieho staroegyptského faraóna, napísal v nedeľu britský denník Independent.

Osud mladého vládcu starovekého Egypta bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l., keď ako 19-ročný zomrel. Záhada okolo mladého vládcu Novej ríše sa ešte prehĺbila, keď v Káhire zomrel lord Carnarvon - krátko po tom, čo spolu s Howardom Carterom objavili v roku 1922 faraónovu hrobku.

Britskí odborníci sa teraz domnievajú, že záhadu kráľovej smrti vyriešili. Sú presvedčení, že zranenia na faraónovej múmii zodpovedajú zraneniam, ktoré mladý vládca utrpel pri nehode na vojnovom voze. Podľa vedcov došlo aj k pochybeniu pri balzamovaní vládcovho tela.

Riaditeľa Spoločnosti pre výskum Egypta Chrisa Nauntona zarazilo, keď v záznamoch Howarda Cartera našiel zmienku o tom, že telo bolo spálené. Indíciu mu poskytol Robert Connolly, antropológ z Univerzity v Liverpoole, člen tímu, ktorý v roku 1968 vyhotovil röntgenové snímky faraónových telesných pozostatkov. "Medzi kosťami v jeho pracovni sme nedávno odhalili vzorku mäkkých tkanív z Tutanchamonovej múmie - jedinú, ktorá sa dochovala mimo Egypta," uviedol Naunton.

Britský archeológ a egyptológ HOWARD CARTER, ktorý objavil neporušenú Tutanchamónovu hrobku v Údolí kráľov. Zomrel 2.3.1939.
Foto: TASR/AP


V spolupráci s forenzným archeológom Matthewom Pontingom doktor Connolly pomocou elektrónového mikroskopu zistil, že vzorka je spálená. Následné chemické rozbory potvrdili, že k spáleniu Tutanchamonovho tela došlo v čase, keď bolo zatvorené v rakve.

Bádatelia odhalili, že zmes balzamovacích olejov v kombinácii s kyslíkom a plátnom spôsobili chemickú reakciu, v dôsledku ktorej sa kráľovo telo pri teplote viac ako 200 stupňov Celzia "uvarilo".

"Poznatok, že telo je zuhoľnatené a k spontánnemu samovznieteniu tela krátko po pohrebe viedla práve zbabraná práca staroegyptských balzamovačov, bol úplne neočakávaný - je to tak trošku ako zjavenie," povedal Chris Naunton.

V spolupráci s vedcami Inštitútu súdneho lekárstva v britskom Cranfielde vykonali bádatelia "virtuálnu pitvu" kráľovho tela. Ich vyšetrovanie vysvetlilo, prečo múmii Tutanchamona ako jedinej chýbalo srdce: bolo totiž zničené na nepoznanie, píše Independent.

Na základe faraónových zranení vedci zostavili scenár - pomocou údajov získaných pri vyšetrovaní dopravných nehôd vytvorili počítačové simulácie nehôd vojnových vozov. Ich výsledky naznačujú, že Tutanchamona zrazil voz, keď kľačal, pričom faraónovi rozdrvil hrudný kôš a panvu, čo viedlo k rozmliaždeniu srdca.